Повече от 20 мощни торнада преминаха през шест щата в Средния Запад и южната част на Съединените щати, оставяйки много разрушения след себе си, като над 100 души станаха жертви на лошото време, пише “Российская газета“.

Както обясниха учените, мощни клетки от гръмотевична буря са се появили в резултат на сблъсъка на топъл, влажен въздух от Мексиканския залив и по-студен, сух въздух от север. Огромни въздушни фунии удариха няколко щата посред нощ.

Експертите нарекоха тези торнада едни от най-мощните в историята. Радиусът им на действие по предварителни оценки е бил най-малко 400 километра - това никога не се е случвало, подчертават метеоролозите. Преди това най-голямото торнадо е наблюдавано през март 1925 г. - фунията изминава разстояние от 355 километра, минавайки през Мисури, Илинойс и Индиана.

Силните въздушни течения са вдигнали автомобили и части от къщи на височина от най-малко девет километра, а метеорологична станция, разположена близо до Мейфийлд в Кентъки, регистрира порив на вятъра със 1скорост 72 километра в час. Влак е бил изваден от релсите в движение.

В град Мейфийлд в Кентъки броят на жертвите на торнадото може да надхвърли 110. Всички те по време на бедствието са били в завода за производство на свещи. В града с население от около 10 000 души може да се видят парчета арматура, метал, скъсани електропроводи и смачкани автомобили по улиците. Покривите на оцелелите сгради са откъснати, стъклата на прозорците са счупени. Спасителните операции са възпрепятствани, защото пожарната в Мейфийлд и центъра за спешна помощ, също са били засегнати от бедствието, предаде Associated Press.

По предварителни данни над 70 души са загинали в резултат на торнадото в Кентъки и над 20 в Арканзас, Илинойс, Мисури, Мисисипи и Тенеси. Според губернатора Анди Бешеър, цитиран от Axios, броят на жертвите в Кентъки може да надхвърли 100. Той го нарече "най-лошото, най-разрушителното и смъртоносно торнадо" в историята на щата. Президентът на САЩ Джо Байдън в събота обяви извънредно положение в Кентъки и разпореди федерална помощ за региона.

През деня стопанинът на Белия дом се свърза с губернаторите на щати, засегнати от необичайното бедствие, и им каза да говорят с него директно, ако имат нужда от федерална подкрепа. Байдън каза, че ще посети щатите, засегнати от едно от най-мощните торнада в историята, веднага щом присъствието му "няма да пречи на усилията за спасяване и възстановяване“.

Превод и редакция: Юлиян Марков