Завърши вторият за годината субсидиран каботажен рейс, осъществен в рамките на федералния проект "Развитие на Северния морски път“, който представлява част от Интегрирания план за модернизация и разширяване на инфраструктурата на СМП.

Корабът "Нос Желание“ премина по маршрута Архангелск - Певек – Архангелск, за да достави стоки от първа необходимост - хранителни продукти, строителни материали, оборудване и обзавеждане – с общото тегло 9985 тона. За 2024 г. година са планирани общо три национално субсидирани каботажа, като последният се очаква в края на октомври.

Каботажното плаване представлява плаване на търговски товарен или пътнически съд между морските пристанища на една държава, без напускане на териториалните ѝ води, съобщиха от "Росатом".

От 2022 г. "Атомфлот“ обезпечава национално субсидирани каботажни превози от европейската част до Далечния изток на Русия и обратно, с цел развитие на отдалечените региони по маршрута и Арктика. "Росатом“ обезпечава този логистичен коридор чрез флота си от атомни ледоразбивачи, с чиято помощ се увеличава товаропотокът и се удължава навигационният прозорец по СМП.

В края на миналата година международният транзит през СМП надхвърли 2 млн. тона товари. По предварителни данни на "Атомфлот“ за зимно-пролетното корабоплаване в периода 1 януари 2024 г. - 30 юни 2024 г., атомните ледоразбивачи са придружили 438 кораба с общ бруто тонаж 50,4 млн. тона.