Подразделението за композитни материали на държавната корпорация "Росатом“ разработи и произведе подобрени корпуси от въглеродни влакна собствено производство за гама-терапевтичния комплекс "Брахиум“ (апарат за високодозова брахитерапия).

Модернизацията на апарата включва производство на ново оборудване за формоване и на нов корпус с подобрени характеристики. Производителят "НИИТФА“ - подразделението за здравни технологии на "Росатом“ - получи 3 комплекта корпуси. В процес на производство са пет корпуса, като още два комплекта въглероден композит ще бъдат доставени през следващите шест месеца, съобщиха от "Росатом".

Гама-терапевтичният комплекс "Брахиум“ е оборудване за контактна лъчетерапия при лечението на онкологични заболявания. С тази техника източникът на гама-лъчение оказва минимално въздействие върху здравата тъкан, тъй като се намира в непосредствена близост до тумора. Комплексът е оборудван с най-съвременната система за дозиметричен контрол, която намалява вероятността от грешка. Системата позволява по-точно облъчване чрез генерирането на триизмерен модел на тумора.

Композитните материали са нетоксични, не предизвикват алергични реакции и имат висока якост. Тези характеристики ги правят ключови в производството на медицинско оборудване, както и при имплантиране и протезиране.

"Росатом“ и неговите подразделения активно подкрепят модернизацията и развитието на медицинските технологии в здравеопазването. Институтът "НИИТФА“ е основан през 1960 г. като водещо предприятие за разработка и производство на радиационно оборудване и рентгенови технологии за медицински цели. Разработките му се използват още в ядрената индустрия, нефтената и газовата промишленост, геологията и минното дело, селското стопанство, екологията и други сектори.