"Ядрената енергетика заема ключово място в усилията за намаляване на въглеродните емисии в световен мащаб и за постигане на целите на държавите за въглеродна неутралност до 2050 г.“, заяви Алексей Лихачов, генерален директор на "Росатом“, по време на участието си в 6-та Младежка енергийна среща на върха на БРИКС, организирана с подкрепата на руската държавна корпорация.

"Устойчивото развитие на планетата е сред глобалните приоритети на света днес и ние сме го превърнали в част от стратегията на "Росатом“, подчерта Лихачов. "Основната задача, за да се осигури енергийният преход, е да се промени световният енергиен баланс в полза на безвъглеродната енергия.“, допълни той, предаде "Росатом".

Темата на форума тази година бе "Справедлив енергиен преход през погледа на новото поколение“, като събитието обедини представители на държавни агенции, индустрията, браншови и бизнес асоциации. Сред обсъжданите стратегии се откроиха развитието на ядрените технологии, реакторите с малка мощност, образованието и подготовката на нов кадрови елит от млади ядрени специалисти.