Леонид Волков, съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални хвали размяната на затворници в четвъртък (1 агуст), но изразява съжаление, че в нея не е могъл да участва Навални, който почина през февруари, пише CNN.

"Това е същата размяна, при която, както се надявахме, Алексей Навални трябваше да бъде освободен през февруари тази година", пише Леонид Волков в социалните мрежи.

"Но Путин реши да "обърне шахматната дъска", реши, че никога няма да пусне Навални. И го уби буквално няколко дни преди размяната да се осъществи", смята Волков.

Навални почина в арктически затвор, където излежаваше повече от 20-годишна присъда по обвинения, които отхвърляше като политически мотивирани. От руската затворническа служба съобщиха, че Навални се е "почувствал зле след разходка" и е починал внезапно. Кремъл отрича да е замесен.

След смъртта му беше съобщено, че преговорите за освобождаването на Навални са навлезли в "последния си етап" и че той е "на дни" от освобождаването си.

Волков, който седмици след смъртта на Навални беше нападнат с чук в Литва в инцидент, за който разузнавателната агенция на страната обвини Русия, пише, че размяната на затворници в четвъртък ще бъде горчива.

"Днес се радваме на освобождаването на политическите затворници, заложници на Путин, които страдаха в путинския гулаг", заявява той. "Но това все пак ще бъде радост със сълзи в очите."

"Размяната на Навални" най-накрая се състоя. Но без Навални. Това е много болезнено", коментира Волков.

На брифинг съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан потвърди, че сделката е трябвало да включва и Навални.