"Повече от 20 месеца народът на Украйна демонстрира на света силата на свободния народ да устои на агресията на Владимир Путин" Това е заявил в своята реч  министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, предава РБК-Украйна.

При откриването на срещата във формата "Рамщайн" Остин е заявил:

"И борбата на Украйна за свобода има значение за всички нас. Както каза президентът Байдън, когато тираните не плащат за своята агресия, те продължават да заплашват света. Никой от нас не иска да живее в свят, в който хора като Путин могат да нахлуват в съседни страни безнаказано. И ние отказваме да приемем формата на глобална сигурност, диктувана от автократи, които разчитат на репресии чрез сила и принуда", е заявил Остин.

Министърът на отбраната на САЩ е подчертал, че подкрепата за Украйна в борбата срещу руската агресия е непоколебима.

"Нашето единство изпраща ясен сигнал на (Владимир) Путин, че той няма да може да ни надживее или да спечели надпреварата за свободата“, е допълнил Остин и е напомнил, че Русия, продължавайки войната си, е принудена да търси подкрепа от Иран и Северна Корея.

На 22 ноември се провежда нова среща във формат "Рамщайн". Това е 17-ата среща на Контактната група по отбраната на Украйна. По традиция тя бе открита от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Очаква се днес партньорите да обсъдят укрепването на украинската ПВО и спешните нужди на фронта.