При сблъсъка на два украински военни самолета L-39 Albatros край Житомир са загинали трима пилоти, единият от които е "Призракът на Киев", съобщи пресслужбата на Държавното бюро за разследване (ДБР) на страната. "По време на бойна задача два учебно-бойни самолета L-39 се сблъскаха в небето близо до Житомир. Инцидентът е станал на 25 август 2023 г.“, заявиха от ведомството.

По предварителни данни сблъсъкът е станал поради нарушаване на правилата за полети и подготовка за тях (чл. 416 от Наказателния кодекс на Украйна). Максималното предвидено наказание за него е лишаване от свобода до 15 години.

Смъртта на "призрака на Киев"

Преди официалния доклад на Държавното бюро за разследване, за инцидента  писа украинското издание  "Апостроф", позовавайки се на публикации в социалните мрежи на приятели и роднини на един от пилотите. Ставаше дума за катастрофата на два изтребителя МиГ-29.

Според медийни материали в един от самолетите е бил известният пилот от 40-та бригада тактическа авиация на ВВС на Въоръжените сили на Украйна с позивна "Джус“. Той е бил зад щурвала на един от самолетите и е загинал в хода на изпълнение на тренировъчния полет.

Както уточнява "Украинская правда", името на загиналия е Андрий Пилщиков. През 2018 г. той участва в международните учения Clear Sky 2018, по време на които американците го кръстиха "Джус". Така пилотът беше единственият във ВВС на Въоръжените сили на Украйна, който имаше официална позивна. След началото на войната "Джус" участва в отбраната на Киев, служи в частта, която е известна като "Призракът на Киев".

Командването на украинските ВВС разказа откъде идва това име:

"Призракът на Киев" е легендарен супергерой, чиято фигура е създадена от украинците. Това е по-скоро събирателен образ на пилотите от 40-та бригада тактическа авиация на [украинските] ВВС, които пазят небето на столицата.

През май миналата година Пилщиков получи орден за храброст III степен от президента на Украйна.

Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна потвърдиха, че сред загиналите е пилот с позивна "Джус", и призоваха да се разбере моментът на разкриване на чувствителна информация. Зеленски във вечерно обръщение на 26 август изрази съболезнования на близките на починалия.

"Джус" се е готвил да седне зад щурвала на F-16

Говорейки пред CNN, "Джус“ призова за доставка на западни изтребители F-16 на Киев, отбелязвайки трудностите, пред които са изправени украинските военновъздушни сили. Пилотът говори за същото в интервю за Washington Post, Financial Times, CNN, Fox News, BBC.

Според Стрaна.ua към май миналата година той е имал около 500 часа нальот. В социалните си мрежи той написа, че трябва да седне на кормилото на изтребителя F-16.

Тази седмица The New York Times, позовавайки се на доклад на представители на Пентагона, информира, че властите на САЩ са решили самостоятелно да обучават украински пилоти да летят на F-16, обучението ще започне през септември и ще се проведе на американска територия.