Решението на САЩ да предложат на Киев касетъчни боеприпаси е "опасен престъпен акт", който трябва да бъде спрян, е заявил севернокорейският външен министър Чое Сон-хуей, предава Reuters.

Чое Сон-хуей е цитирана от държавните медии, като е заявил: "Остро осъждам решението на САЩ да предоставят оръжия за масово унищожение на Украйна като опасен престъпен акт, тъй като се опитва да тласне света към ново бедствие, и настоятелно настоявам то да бъде изтеглено незабавно ." 

"Фактът, че Джо Байдън призна, че е трудно решение, показва, че е наясно с катастрофалните последици от използването на касетъчни боеприпаси", е добавила тя.

Северна Корея изгради по-тесни връзки с Кремъл и подкрепи Москва, след като нахлу в Украйна през февруари миналата година. 

Коментарите на Пхенян допълват полемиката около предложението на САЩ за касетъчни боеприпаси, които са забранени от много съюзници, защото убиват безразборно и могат да останат смъртоносни дълго след края на конфликта.

САЩ обявиха миналата седмица, че ще изпратят на Украйна спорните оръжия, забранени в повече от 100 страни, като част от пакет за сигурност на стойност 800 милиона долара (1 447 милиарда лева).

Украйна заяви, че решението на САЩ ще помогне за освобождаването на окупирана територия, но обеща боеприпасите да не се използват в Русия.