Русия заплаши, че "войната в Украйна може да излезе извън контрол и да се разпространи географски заради една или две страни членки на НАТО", предава The Guardian.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова е заявила, че според Москва Западът върви "по ръба на пропастта" и също "тласка човечеството към този ръб чрез действията си в Украйна".

"Конфликтът в Украйна може да придобие европейски мащаб в резултат на движенията на държавите, които подкрепят Украйна, но спирането на доставките на оръжие за Киев ще предотврати нова ескалация", е заявила още Захарова на брифинг за чуждестранни журналисти.

"В резултат на необмислени провокативни действия на една или две държави членки на ЕС и НАТО, украинската криза може много лесно да премине географски граници, да придобие съвсем различен мащаб и да се развие неконтролируемо", е допълнила говорителката на руското МВнР.

"Западът ще трябва да се научи да отчита не само собствените си геополитически амбиции, но и законните интереси на други страни", е коментирала още Захарова.

Така тя е настояла западните държави да се откажат от идеята да причинят стратегическо поражение на Русия: "Западът (трябва) да се откаже от плановете за нанасяне на стратегическо поражение, да се откаже от плановете да пренесе войната до последния украинец".

Според Захарова "необходимо е да се спре подкрепата за режима на (украинския президент Володимир) Зеленски и да се доставя оръжие" на Украйна, за да се предотврати нова ескалация.

От друга страна тя е обвинила Запада в опити за намеса във вътрешните работи на Русия преди президентските избори.

"Наблюдаваме опити на недружелюбни страни, на недружелюбни режими да повлияят на ситуацията в страната ни преди следващите избори", е заявила представителят на руското МВнР.

Тя е обвинила Вашингтон по-специално, че се опитва с помощта на своите неправителствени организации, които все още са активни в Русия, да намали избирателната активност.

"Администрацията на (американския президент Джо) Байдън даде пряка задача на американските неправителствени организации да намалят участието си в предстоящите президентски избори", е допълнила Мария Захарова.