Въпреки факта, че сценарият, че българската мафия е екзекутирала криптокралицата Ружа Игнатова, се разглежда с пълна сериозност, много са тези, които не са убедени от това, което казват информаторите. Някои от тях изглежда са американските прокурори и ФБР, които оставят отворена възможността най-голямата, може би, измамница на всички времена да е жива някъде на тази планета и да се радва на милиардите, които е откраднала, пише гръцкото издание "Полития“ в дълъг материал по темата.

За мнозина скокът от миналата седмица в наградата, предложена от правителството на САЩ за информация, водеща до нейното залавяне, крие послание. Сега, когато сценарият за нейното убийство започна да се разпространява в медиите на много страни, ФБР внезапно увеличава наградата от 250 000 долара (първоначално 100 000) на 5 милиона долара. По този начин той дава да се разбере, че все още не е изключил възможността Игнатова да е избягала и да се е укрила след слизането си от полет в Атина през 2018 година.

Според изданието, неслучайно САЩ предлагат една от най-големите награди в историята си. През последните години бяха предложени повече само за Саддам Хюсеин (30 милиона долара), наследникът на Осама бин Ладен в Ал Кайда,  Айман ал Зауахри  (25 милиона долара, колкото Осама), пакистанският терорист, който организира клането през 2008 в Мумбай Хафиз Мохамед Саид (10 милиона долара), лидерът на "Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади (10 милиона долара), докато е забележително, че той предложи по-малка сума за мексиканския наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гузман (3,5 милиона долара).

Може би неслучайно  Държавният департамент в съобщението си не споменава информация за съдбата на Игнатова, освен че ще бъде дадена награда на всеки, който предостави информация, довела до нейния арест и осъждане. Това също подсилва друг сценарий. Игнатова никога не е екзекутирана, но използва българската мафия и войната в нейните редици, за да прикрие следите си, отбелязва "Полития“.

Сценарият Игнатова да е избягала от Гърция, да се е подложила на пластична операция, за да промени напълно външния си вид и да използва част от откраднатите пари, за да живее охолно като друг човек, се подсилва от други източници на информация и доказателства, са на мнение в медията.

Един от източниците, за които се твърди, че работи с ФБР, е свидетелствал, че Игнатова е жива и живее в Дубай под различна самоличност и външен вид. Този сценарий е подсилен от тазгодишното изтичане на данни Dubai Unlocked, получено от норвежката медия E24 и изследователския консорциум OCCRP, което идентифицира огромни суми пари, прехвърляни от OneCoin към Дубай.

Според един от сценариите Игнатова е избягала от Гърция, направила си е пластична операция, за да промени напълно външния си вид и сега живее в Дубай с различна самоличност и външен вид, използвайки част от откраднатите пари, за да живее луксозно.