Кандидатът за нов посланик на САЩ в западната ни съседка Кристофър Хил увери, че ако бъде избран за поста, ще "насърчи Сърбич да се ангажира сериозно и спешно за постигане на компромис с Прищина“, цитира думите му електронното издание на белградския ежедневник "Политика“, като пояснява, че те са изречени пред Комисията по външни работи на Сената.

Сърбия е от ключово значение за стабилността и напредъка на Западните Балкани, каза кандидатът за нов американски посланик в Сърбия и призова Белград да нормализира отношенията с Прищина.

"САЩ силно подкрепят диалога с посредничеството на Европейския съюз като най-добрия шанс и за двете страни да преодолеят различията. Както каза президентът Байдън, САЩ вярват, че взаимното признаване е най-добрият начин за разгръщане на европейския потенциал на Сърбия и укрепване на регионалната стабилност и сигурност“, каза Хил.

Дипломатът допълни, че Вашингтон, заедно с европейските партньори, ще продължи да подкрепя развитието на Сърбия като модерна и просперираща европейска държава, "в мир със своите съседи“.

Хил бе категоричен, че САЩ подкрепят стратегическата цел на Сърбия за присъединяване към ЕС, но оцени, че Белград трябва да ускори "сериозните реформи“, за да изпълни стандартите на Общността. Той добави, че САЩ очакват ЕС да признае постигнатия напредък и да потвърди, че членството все още е възможно.

Дипломатът увери още, че ако неговият мандат бъде потвърден, той ще насърчи прозрачността и честността на изборния процес преди президентските избори в западната ни съседка през април 2022 г., че ще подчертае важността на свободата на медиите и ще подкрепи силно ключовата роля на гражданското общество."Разнообразният политически пейзаж и свободната и независима преса са ключът към успеха на Сърбия като европейска демокрация“, привежда изданието думите му.

Хил също така оцени, че с техническата подкрепа на САЩ Сърбия е направила значителни стъпки, особено в икономическото и фискалното управление. "Напредъкът на Сърбия е неразделна част от постигането на американските стратегически цели за съживяване на нашите европейски съюзи, подкрепа на демокрацията и върховенството на закона, насърчаване на икономическото сътрудничество и решаване на глобални и регионални предизвикателства“.

Той добави, че САЩ са ангажирани със задълбочаване на двустранните отношения със Сърбия чрез по-нататъшно политическо, икономическо сътрудничество и взаимодействие в областта на сигурността. "Докато празнуваме 140 години дипломатически отношения, очаквам с нетърпение укрепването на междуличностните отношения, работата с младежта и гражданския сектор и споделянето на американския опит в Сърбия“.

САЩ подкрепят напредъка, който Сърбия постигна в ключови области, като борбата срещу корупцията, подобряването на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции, отбеляза още дипломатът.

Той посочи, че ще работи за укрепване на икономическото бъдеще на Сърбия, като насърчава мерки, които укрепват климата за международни инвестиции, укрепват структурата, подобряват енергийната диверсификация и сигурността и изграждат устойчивост на "злокачествени външни влияния, включително тези от Русия и Китай“.

"Сърбия има огромен потенциал, с образована и талантлива работна сила. Компаниите, базирани в САЩ, са инвестирали повече от четири милиарда долара в Сърбия през последните 20 години и са наели около 20 000 души“, припомни дипломатът.

Като посланик на Сърбия той каза, че ще продължи да подкрепя американски компании, които проучват възможностите за инвестиции в страната. Освен това, ако номинацията му бъде потвърдена, той ще доразвие "положителната инерция“ от последните двустранни консултации в областта на отбраната с цел разширяване на взаимноизгодното сътрудничество в областта на отбраната. "Сърбия е важен партньор за сигурността на САЩ“, изрази увереност Хил.

Той припомни също, че е започнал дипломатическата си кариера в Белград, че по-късно е участвал в процеса, кулминирал с подписването на Дейтънското споразумение, че се е върнал в региона като посланик в тогавашна Македония и е поел допълнителна отговорност като специален пратеник за Косово в периода от 1998 г. до 1999г.

Превод и редакция: Тереза Герова