Бившият командващ американските сили в Европа, генерал-лейтенант в оставка Бен Ходжис смята, че въпросът с финансирането на помощта за Украйна от САЩ може да бъде решен до февруари 2024 г., предаде УНИАН.

"Това наистина са американски политически игри. Наистина имаме проблеми на границата на САЩ. Нямаме правилната имиграционна политика. Нямаме правилния баланс между привличането на хората, от които се нуждаем, и защитата на суверенитета и спирането на потока от престъпни групировки и наркотици. Това е сериозен проблем в политиката на САЩ. И така републиканците виждат това като възможност за натиск. Виждам колко много президентът на САЩ Джо Байдън и демократите искат да помогнат на Украйна. Както и на Тайван и Израел. И републиканците приоритизирайте местните, вътрешни политически победи пред международната политика" е заявил той.

Според него Републиканската партия на 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън, която винаги е била твърда към Съветския съюз и Русия, "сега е станала уязвима за руска дезинформация и използва руска пропаганда".

 "Президентът Байдън трябва да окаже натиск върху републиканците да направят това. Президентът трябва да обясни на хората защо това е важно за Съединените щати. Няма избор: дали да укрепим границите или да помогнем на Украйна. И двата въпроса са много важни за нас. Мисля, че този въпрос ще бъде решен до февруари. Защото републиканците не искат да бъдат обвинявани за загубата на Украйна", е допълнил Ходжис.