Въпреки всички очаквания, контраофанзивата на Киев е в застой, без да доведе до съществени резултати, съобщава австралийският ABC News. В интервю за канала военнослужещи от въоръжените сили на Украйна (ВСУ) разказаха за причините за този провал и възможните последици за Киев от сегашната безизходица.

В източната част на Украйна се води ожесточена борба, водят се упорити битки. Междувременно на юг прогресът се състои в битка за всеки метър. Лятото трябваше да донесе сериозен успех на Украйна. Но няколко дни след започването на контранастъплението изпада в хаос.

НИКОЛАЙ МЕЛНИК, командир на 4 рота от 47-а бригада: Имаше корпусно планиране, на което присъствах. И имаха идеална картина, според която първия ден напредваме 15 километра. Но по време на битката стана ясно, че физически не можем да напреднем повече от 1 километър“.

Като командир на фронтовата линия Николай Мелник вижда всичко това. Според него военното планиране е било неправилно, а руснаците са били подценени.

НИКОЛАЙ МЕЛНИК: Цялата стратегия беше противникът да ни види, да се изплаши и да започне да отстъпва. Имаше повече минни полета, отколкото на нашите карти. Имаше и засади с противотанкови управляеми ракети, които не предвидихме.

В тази ожесточена битка лейтенант Мелник загуби крака си и сега е на рехабилитация. Той се надява скоро да се върне на служба с протеза на крака.

Големи надежди се възлагаха на украинската контраофанзива. Целта беше да се напредне към окупирания град Мелитопол, прекъсвайки руските линии за доставки и давайки на украинските сили директен път към Крим.

Но след няколкомесечни битки южната фронтова линия се премести с около 15 километра. Тези войници от 117-а бригада имат отдих от фронта. Баща и син, Евгений и Артур, служат заедно от почти две години.

Те казват, че бавната доставка на западни оръжия е дала на Русия твърде много време да изгради своите отбранителни линии.

ЕВГЕНИЙ, военнослужещ от 117-ма бригада на ВСУ: Минните полета, които създадоха и съоръженията, които имат в момента, са много сериозни. Когато проникнахме във вражеските позиции, землянките им бяха покрити с релси и след това укрепени с бетон.

Много войници от 117-а бригада са от цивилното население. Сред тях има дори учител по история.

АЛЕКСАНДЪР, военнослужещ от 117-та бригада на украинските въоръжени сили: Има време да се учи история и има време да се създава.

Ръководителят на въоръжените сили на Украйна призна, че този конфликт е стигнал до задънена улица. Александър е съгласен с това.

АЛЕКСАНДЪР: Това е информационна война, война на дронове. Те виждат всичко, което правим. И ние се опитваме да видим какво правят. Невъзможно е да го повредиш.

СТИВ КАНАЙН, ABC News (Австралия): С контраофанзивата в застой и несигурността относно бъдещата военна помощ на САЩ се говори, че Украйна скоро ще бъде притисната да влезе в мирни преговори с Русия. Но след като близо 20 процента от страната е окупирана, президентът Зеленски не е в настроение да преговаря. И няма индикации, че президентът Путин иска мир.

Животът в Киев е безкрайно далеч от фронтовата линия. Но поради увеличените жертви в резултат на контранастъплението, още повече цивилни скоро ще напуснат столицата, за да се бият. Смелостта и патриотизмът може да не са достатъчни, за да спечелим тази битка.

НИКОЛАЙ МЕЛНИК: Имат повече танкове, повече военна техника, повече самолети, повече мини, повече хора. Можем да създадем каквото си поискаме. Но нашият героизъм ще свърши рано или късно, защото ще останем без хора.

Отрезвяваща оценка, докато страната се подготвя за поредната зима на конфликта, отбелязва ABC News.