"(Република Северна) Македония и България нямат териториален спор помежду си. Доколкото знам, Скопие не преговаря със София за излаз на Черно море. Имаше едно време когато всички бяхме за Варна, но това, нали, беше просто глупава шега. За Бяло море дори не спорим, защото сме се примирили, нали, че е гръцко. Македония и България дори не спорят кой връх е по-висок Мусала или Кораб. Би било хубав спор, за разнообразие...“, пише Бранко Героски в материал за скопското електронно издание "Плюс инфо“, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

В основата на спора между София и Скопие е българското отричане на идентичността на македонската държава и идентичността на македонския народ. И затова всяка провокация, която води до омаловажаване на Македония и македонците, е болезнена и на нея трябва да се отговори решително и достойно.

И гордо, нали?

Разбирам защо президентът Гордана Силяновска-Давкова не пожела да развали собствените си положителни впечатления от разговора с българския си колега Румен Радев и затова реши да не вдига скандал в момента, в който разбра, че на фотосесията с домакина щеше да се снима с българското знаме и без македонското знаме. Но президентът трябваше да се погрижи за моите и за впечатленията на хиляди македонци, които ще гледат тази снимка, на която двамата с Радев позират усмихнати, а националното ни знаме го няма.

Нашите чувства имат значение, защото президентът представлява своята нация навсякъде и по всяко време и това е нейното най-важно конституционно задължение.

Президентът Силяновска-Давкова обясни в ефира на телевизия "Сител" какво мисли и как е действала в критичния момент.

"Когато тръгнахме, мислехме, че отиваме в помещенията за разговор. Изведнъж, когато влязох в стаята, видях двете знамена и трябваше да мисля какво да правя. Едната мисъл беше, че можех да си тръгна и щях да вдигна скандал, а другата, че домакинът е определил правилата и че домакинът греши, а не аз. В този момент реших, че е по-добре да не вдигам скандал“, казва тя.

Честно казано, не разбрах много добре втората й мисъл, но не знам как на президента не й хрумна трета, спасителна мисъл, да поиска почивка и да каже на домакина да донесе македонското знаме. Ако Радев е отказал да го направи, в което се съмнявам, тогава Силяновска-Давкова е можела да му каже - щом срещата няма официален характер, значи няма нужда от официална фотосесия.

Президентът Гордана Силяновска-Давкова успя да избегне неудобството, без да предизвика скандал.

Тя просто можеше да не се снима.

За да не й кажат после – е сега можеш да се снимаш!

Хората от кабинета й, които не са или поне не трябва да бъдат тъпаци, знаеха колко чувствителна е тази среща между Силяновска-Давкова и Радев. За това свидетелства и тази част от интервюто на президента на "Сител“:

"Няма причина шефът на протокола да носи отговорност, защото цяла сутрин и посланикът, и моят началник на протокола търсихме контакт по телефона с шефа на протокола на Радев, но това не беше възможно. Още когато влязохме, нито моят началник на протокола, нито посланикът бяха уведомени, че според протоколните правила за такъв тип посещения не е необходимо да се показва знамето на госта“.

Ако разбирам правилно, президентът е знаел, че пътува за София, без нейният шеф на протокола и нейният посланик да имат контакт с шефа на протокола на Радев. Дори по телефона. Което само по себе си е страшно. И ако е така, тогава наистина отговорността за риска е само нейна.

Така или иначе, щом нашата президентка реши да не прави скандал в София и да позира раболепно на фотосесията без македонското знаме, то след завръщането си у дома трябваше да седи кротко и да мълчи, а не да иска от София "обяснение". за спорната снимка с българското знаме.

Или е по-лесно да се направи скандал в Скопие, отколкото в София?