По-рано инцидент като този с изявленията на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валери Залужни пред британското списание The Economist дори нямаше да бъде определен като скандал, но сега думите му накараха цяла политическа Украйна да изтръпне, коментират в редакцията на ВВС.

Генерал Залужни е свръхпопулярен герой от украинския военен епос, който се пише в момента. Неговата оставка определено не е стъпка, която ще бъде приета и подкрепена от широките маси, предупреждава медията.

"Нека назоваваме нещата с истинските им имена. Обкръжението на президента и може би дори самият Володимир Зеленски винаги са изпитвали известна ревност към Валери Залужни. Той е единственият украинец, който може да се съревновава със Зеленски по отношение на нивото на обществена подкрепа и - това е може би най-важното - по отношение на електоралните перспективи. Да, все още няма планове за избори в Украйна, но някой ден ще се стигне до тях“, обяснява ВВС.

Но за момента тази ревност беше тиха. След като Залужни публикува статия с шокиращо отрезвяващи оценки на текущата военна кампания, хор от Telegram канали, контролирани от канцеларията на президента и политици от обкръжението на Зеленски, се обърна срещу него, продължава статията.

Залужни е обвинен в пораженчество, в нежелание да се бие до победен край (т.е. до връщането на страната в границите от 1991 г.). Срещу него се обърна намерението му да защити докторската си дисертация и дори  трагичната смърт на един от най-близките му помощници.