Русия се опита да блокира приемането от всички 193 държави - членки на Организацията на обединените нации (ООН), на плана за реформа на ООН, т.нар. пакт за бъдещето, разработен под ръководството на Германия, пише Deutsche Welle.

Така в неделя, 22 септември, руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин поиска допълнителна поправка в текста на плана по време на срещата на върха на ООН за бъдещето в Ню Йорк в присъствието на германския канцлер Олаф Шолц. "Ако нашата поправка не бъде включена в текста на пакта, ние също ще се дистанцираме от консенсуса по този документ", заявява Вершинин, цитиран от информационната агенция DPA.

По-рано българският премиер Димитър Главчев заяви: Мирът и сигурността са сериозно застрашени

Руският служител се оплаква, че на страните, които са недоволни от споразумението, не е била дадена възможност за по-нататъшни преговори. В своята поправка Русия подчерта "принципа на ненамеса във вътрешните работи на държавите" и призовава ООН да избягва дублирането на усилията. Възраженията на Русия са подкрепени от нейните традиционни съюзници - Беларус, Северна Корея, Иран, Никарагуа и Сирия, отбелязва AFP.

Самата организация обаче не се поддава на натиска от страна на Русия. По-рано много страни в ООН не изключваха демарш от страна на Русия във връзка с този план. Така почти веднага след руското изявление представителят на Конго предложи да се отхвърли руското предложение. То е отхвърлено с мнозинство от 143 гласа в Общото събрание на ООН.

Впоследствие ООН обяви приемането на този план за реформиране на Организацията.

Срещата на върха за бъдещето в Ню Йорк

Срещата на върха за бъдещето се провежда на 22-23 септември в Ню Йорк. По време на срещата участниците планират да предприемат мерки, които биха могли да превърнат ООН в по-ефективна организация и да реформират нейните институции, включително Съвета за сигурност на ООН.

Приетият в неделя (22 септември) Пакт за бъдещето, с посредничеството на Германия и Намибия, представлява план за справяне с предизвикателствата пред човечеството с 56 "действия“, обхващащи всичко - от поддържането на мира до потенциалните заплахи, породени от изкуствения интелект. По-специално планът обхваща темите за устойчивото развитие, международната сигурност, сътрудничеството в областта на науката, технологиите и иновациите, включително прилагането на технологиите на изкуствения интелект (ИИ), младежта и бъдещите поколения, както и трансформацията на глобалното управление.

Освен това разделът за международния мир и сигурност на този документ съдържа разпоредби относно необходимостта от преодоляване на първопричините за въоръжените конфликти, защита на цивилното население, преследване на военните престъпления, борба с морските заплахи, предотвратяване на тероризма и др. Наред с други неща, пактът призовава и за премахване на ядрените оръжия.

Пактът предвижда и реформа на Съвета за сигурност на ООН, чиято работа често е парализирана от Русия, която има право на вето в органа. В документа обаче не се уточнява какъв вид реформи, включително ветото, биха могли да бъдат осъществени.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за реформи в ООН. Според него е необходимо общността на държавите да разполага с повече възможности за действие на фона на многобройните кризи и войни, както и да се постигне по-голяма справедливост в света. Исканията за реформа на ООН и по-специално за премахване на правото на вето на Съвета за сигурност се засилиха на фона на войната на Русия срещу Украйна, тъй като Русия е постоянен член на Съвета за сигурност.