Трета десантно-щурмова бригада "Азов“ настъпва в Харковска област, където "успешно връща територии“, контролирани от руснаците, предава РБК-Украйна, като се позовава на официално съобщение от бригадата.

"В резултат на контраатакуващи действия бригадата взе под контрол батальонен район на отбраната на окупаторите, вражеските взводове, ротни опорни пунктове и се придвижи на два квадратни километра в дълбочина на фронта“, обявиха "азовците“.

Командирът на бригадата полковник Андрей Билецки заяви, че основната цел на операцията е да се намали настъпателният потенциал на 20-та армия на Руската федерация.

"Към този момент тази задача е изпълнена“, увери той.

Бригадата отбелязва, че за четири дни руската армия е загубила 300 души в жива сила, а значително количество техника и въоръжение са унищожени или повредени.

"Уникалността на операцията беше, че атакувахме превъзхождащ противник и победихме. Успехът зависеше от детайлното планиране, нестандартните решения, координираната работа на артилерията, ПВО екипите и разузнаването. Но героите на бойното поле бяха танкисти, сапьори, разузнавачи и на първо място щурмова авиация“, допълни командирът на бригадата.

Според Билецки, съотношението на силите на бойното поле е 2,5 към 1 в полза на руснаците.

Командирът на бригадата обясни, че щурмовите действия са отклонили руска атака от Макеевка и са свалили напрежението от други критични участъци на фронта в полосите на съседните бригади.

"Сега окупаторите засилват използването на авиация, РСЗО и далекобойна артилерия, противникът се опитва да си върне загубеното“, подчерта Билецки.