Днес в 11 часа местно време (12 часа българско време) трябва да започне 60-та сесия на македонския парламент с една точка в дневния ред: Избор на правителството на Република Северна Македония., пише македонското електронно издание “Опсервер“.

Новото правителство, което ще се ръководи от Димитър Ковачевски, ще има 21 членове. СДСМ и коалицията ще имат 12 министри, ДСИ - 6, а "Алтернатива“ - трима. Новият кабинет ще има един член повече от предишния - министър без портфейл за диаспората, пост, който се дава на на "Алтернатива".

Осем настоящи министри напускат правителството, включително премиерът Зоран Заев. Никола Димитров вече няма да е вицепремиер по европейските въпроси, Радмила Шекеринска напуска Министерството на отбраната, а членове на правителството няма да са настоящият здравен министър Венко Филипче, министърът на образованието и науката Мила Царовска, министърът на труда и Социална политика Ягода Шахпаска и министърът на културата Ирена Стефоска. Настоящият министър на правосъдието Боян Маричич (СДСМ) трябва да заеме мястото им като вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска (СДСМ) ще оглави Министерството на отбраната, Беким Сали от "Алтернатива“ ще оглави Министерството на здравеопазването, настоящият министър Йетон Шакири (ДСИ) ще поеме Министерството на образованието и науката, Йована Тренчевска (СДСМ) ще оглави Министерството на труда и социалната политика, а Бисера Костадиновска Стойчевска (СДСМ) ще поеме Министерството на културата. Адмирим Алити от "Алтернатива“ поема Министерството на информационното общество и администрацията, а Джемаил Купи от тази партия е предложен за министър без портфейл, отговарящ за диаспората. В новото правителство на Ковачевски остава вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи (СДСМ), а новото име е Славица Гърковска (СДСМ), която трябва да бъде вицепремиер по борба с корупцията и престъпността. Министерството на правосъдието трябва да се ръководи от университетския професор Никола Тупанчевски (СДСМ). Настоящият министър Оливер Спасовски (СДСМ) остава в МВР, а постовете се запазват от министрите на външните работи Буяр Османи (ДСИ),на транспорта и съобщенията - Благой Бочварски (СДСМ), на финансите - Фатмир Бесими ( ДСИ) и на икономиката _ Крешник Бектеши (ДСИ) . Горан Милевски (коалиция ЛДП/СДСМ) остава в Министерството на местното самоуправление, а няма да има промени в Министерството на околната среда и устройство, където остава настоящият министър Насер Нуредини (ДСИ). Министерството на политическата система и междуобщностните отношения ще продължи да се ръководи от Артан Груби (ДСИ). Люпчо Николовски (СДСМ) се завръща в Министерството на земеделието, горите и водното стопанство.

Парламентарният дебат за избор на ново правителство може да продължи най-много два дни, като изборът на правителството се гласува след неговото приключване, тоест не по-късно от 24 часа на втория ден или - в случая в неделя до полунощ. Правителството се счита за избрано, ако за него гласува мнозинството от общия брой на представителите в Събранието.

Превод и редакция: Юлиян Марков