Разликите в подхода и разбирането за ролята на историята и историческото образование в съвременните общества и изграждането на добри отношения, свободни от политизиране на историята между българските и македонските историци остават, се казва в съобщението, публикувано след двудневната 16-та редовна среща на Съвместната мултидсциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси, проведена в онлайн формат, информира скопското електронно издание “Опсервер“ в материал; представен без редакторска намеса.

Според МВнР на Република Северна Македония (РСМ) през двата дни "членовете на комисията отново са обсъдили забележки към учебниците по история, където са се сблъскали концепцията за мултиперспективност с изключващия подход.“

"Подходът, базиран на положителния европейски опит и препоръките на Съвета на Европа и ЮНЕСКО, остават в основата на работата на македонската страна в Комисията и оттам са основните недоразумения с колегите от София, които остават на изключващия подход, който е чужд на съвременното разбиране за историческо образование, което предполага мултиперспективен и интердисциплинарен подход,“ се казва в съобщението на Министерството на външните работи на РСМ.

След изчерпателна дискусия, вторият ден показа, че двете страни все още са далеч от решение, което да подобри образователния процес и да постигне общата цел за изграждане на добросъседски отношения и приятелство, в които миналото и различните интерпретации на историята няма да бъдат препятствие.

През двата дни, се казва в съобщението, членовете на комисията са работили и по хармонизиране на съдържанието на протоколите от предишни заседания. Уговорена е и датата за следващото заседание, което ще се проведе на 24 и 25 февруари догодина.

По време на предишното заседание, което се проведе в изборния период и в двете страни– в РСМ между двата тура на местните избори, и в България по време на кампанията за президентски и предсрочни парламентарни избори, не бяха приети решения и препоръки.

Превод и редакция: Юлиян Марков