В Русия заявиха, че НАТО планира да изпрати войски в Украйна. Освен това руснаците са убедени, че САЩ се "подготвят за война в Азия“, като създават нови блокове за сигурност. Това заяви руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин в широка реч на годишния форум Сяншан, пише Reuters.

"Русия и Китай подкрепят създаването на справедлив, многополюсен световен ред, основан на равенство и взаимно уважение. За да създадат условия за принуждаване на Русия да преговаря според формулите на Киев, страните от НАТО планират да изпратят войски в Украйна. Това е опасна игра, която може да доведе до пряк ядрен конфликт на силите“, заяви Фомин.

В същото време китайският министър на отбраната Дон Джун заяви на форума, че Китай ще засили военните връзки със своите съседи, по-специално с развиващите се страни.

"Големите страни трябва да поемат водеща роля в защитата на глобалната сигурност, да изоставят принципа на игра на нулевата сума и да се въздържат от тормоз над малките и слабите“, посочи Донг в завоалирана критика към Съединените щати, които не назова директно.

В един "многополюсен" свят "никой не може да бъде аутсайдер или наблюдател", добави той.

"Държавите, без значение големи или малки, развити или развиващи се, трябва да имат равни права да участват в международните дела и да изразяват своите нужди, както и да защитават законните си права и интереси“, отбеляза Дон.

Забележките му идват на фона на отслабването на връзките между американските и китайските военни въпреки нарастващото напрежение около Южнокитайско море, Тайван и опасенията във Вашингтон относно близките отношения на Пекин с Русия на фона на инвазията й в Украйна.

Той заяви, че за разрешаване на регионалното напрежение страните в региона трябва да "търсят сила чрез единство и да разчитат на себе си за собствения си мир“.