Украинската операция в Курска област е опит да се шокира Русия, която е свикнала кървавата война да се води на територията на съседката й, коментират в редакцията на американския вестник The New York Times.

По-ранните опити на военните на Киев да изгонят руснаците от украинска територия се провалиха, а въздушните атаки и ограничените набези на Руския доброволчески корпус на руска територия не дадоха желания ефект. Сега Украйна опитва нещо принципно ново.

"Това е опит по някакъв начин да се шокира Русия. Той може да даде на Украйна победа или поне да я накара да се чувстве добре за няколко дни. Това променя ли по-големите изчисления на бойното поле? Предстои да видим“, подчертава изданието.

NYT вижда следните потенциални ползи от операцията в района на Курск:

Ако Кремъл премести войски от фронта в Украйна, за да се защити у дома, на украинците ще им бъде по-лесно да си върнат териториите;

В последно време моралът на украинците падна осезаемо, тъй като последните им значими успехи на бойното поле бяха през есента на 2022 година. Голям удар срещу Русия може да върне вярата на украинците в перспективите за по-нататъшна борба;

Видимите победи за Украйна могат да убедят западните съюзници, че не си губят времето с военна помощ за Киев;

Побеждавайки руснаците на тяхна територия, украинците показват, че всички "червени линии“ и "рискове от ескалация“ са мит и блъф на Кремъл, на който не бива да се обръща внимание. Това е опит да се убедят съюзниците, че е време да се отменят всички "нелепи ограничения“ върху използването на западни оръжия срещу Руската федерация.

Украйна също може да се надява да използва постиженията в Курска област като разменна монета в мирните преговори. Но за да направи това, превзетата територия трябва да бъде запазена.

Като цяло анализаторите все още са скептични относно украинската операция, като припомнят за наличието на достатъчно резерви в Русия, за да реагират на нова криза, без да изтеглят войските директно от фронта в Украйна. По-специално, изданието посочва, че Украйна, изразходвайки ресурси в Курска област, ще се сблъска с големи проблеми в Донбас, което може да доведе до военна катастрофа.

"Това е огромен риск от страна на украинците“, заключава изданието.