Македонското и други малцинства в Албания обявиха, че ще излязат с обща декларация за непризнаване на резултатите от преброяването в тази страна и официално ще поискат ново преброяване, пише вестник "Нова Македония“.

"Подготвяме съвместна декларация с представителите на гръцкото, влашкото и други малцинства, с която не признаваме резултатите от преброяването. В него ще предоставим солидни доказателства, че те са фалшифицирани, чиста манипулация. Ще го внесем във всички държавни и международни институции“, заяви пред МИА Васил Стерьовски, председател на македонската партия МАЕИ.

Партията и други македонски сдружения вече обявиха, че не признават резултатите, както и гръцките сдружения.

Според преброяването в страната живеят 2281 души, което е повече от половината по-малко в сравнение с преброяването през 2011 г. Според македонските представители "в страната живеят над 100 хиляди македонци“, концентрирани основно в района на Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора, а хиляди са в Тирана, Елбасан, Дуръс и други градове.

А гръцките представители не признават представените 23 485 лица от гръцки етнос. Те твърдят, че в страната живеят "около 400 хиляди гърци“, основно заселени в южната част на страната.

В реакцията на гръцкото сдружение "Омония" се посочва още, че данните за религиозна принадлежност също са манипулация. Оттам смятат, че броят на православните е по-голям от показания.

Най-голямата изненада на това 12-то преброяване е броят на членовете на българското малцинство, което до 2017 г. изобщо не беше признато в Албания. Сега в Албания живеят 7057, въпреки че при предишните 11 преброявания нито един жител на Албания не се е декларирал като българин.

Междувременно обвиненията за фалшифицирани данни бяха отхвърлени от директора на Статистическия институт Елза Дули, която каза, че преброяването е било прозрачно и професионално проведено според международните стандарти.