Опитите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис да актуализира въпроса за спазването на Преспанския договор по време на отбелязването на 75-ата годишнина от основаването на НАТО се провалиха, а най-доброто потвърждение за това е, че в съвместната декларация от срещата на върха никъде не се споменават двустранните споразумения, пише "Нова Македония“.

По тези причини гръцкият премиер потвърди собствените си виждания относно (не)използването на конституционното име от новите македонски власти пред пресцентърите и на панелите в рамките на срещата на върха на НАТО, но не и на основната среща, на която фокусът беше насочен към увеличаване на военната и финансова помощ за Украйна, увеличаване на военните бюджети на страните членки, въвеждане в действие на нови военни бази, преди всичко тази в Полша, както и отправянето на критики към Китай от НАТО, които Пекин най-остро отхвърли.

Всичко това ясно показва, че НАТО има далеч по-сериозни предизвикателства, с които иска да се изправи, вместо да се натоварва с двустранни споразумения между два от членовете си. Това е казано на Мицотакис още преди началото на срещата.

"Винаги насърчаваме нашите съюзници и партньори да се придържат към споразуменията и да оставят двустранните спорове и разногласия извън НАТО, за да гарантират, че има сътрудничество и регионална стабилност във вашия регион“, отбеляза генералният директор за Европа на Пентагона Олтън Бюланд .

"Изправен пред подобен подход от страна на съюзниците, Мицотакис отново играе на картата за предизвикване на "загриженост сред международните партньори“, като твърди, че предполагаемото неспазване на Преспанското споразумение от страна на Северна Македония е изпратило лош сигнал за разрешаването на всички други нерешени въпроси, както и ще бъде застрашена регионалната сигурност на Гърция, на което западните партньори очевидно вече не си хващат“, пише изданието.