Отлагането на началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония и Албания разширява списъка с причини, цитирани от служители на ЕС, за блокиране на процеса на разширяване към Западните Балкани. Към вече познатите оценки за ситуацията в региона за липса на върховенство на закона, висока корупция и престъпност, незачитане на човешките права и демократичните свободи се добавя и неформална причина, а това е евтината работна ръка, идваща от балканските страни, пише "Нова Македония“.

В момент на искреност словенският премиер Янез Янша в заключителните си думи по време на словенското председателство на Европейския съюз цитира неназован европейски лидер, който публично е попитал на съвместни сесии на европейските институции "защо ще ги въведат в ЕС, когато "така те са по-евтини като работна ръка“. Янша каза това в интервю за Словенското радио и телевизия, като обясни, че някои висши членове са доминирани от тесногръдие и националистически интереси пред визията за свободна, мирна и обединена Европа.

Словения, по време на своето председателство на Съвета на ЕС, избра да въведе отново термина "перспектива за членство“ в документите, вместо само "европейска перспектива“ за Балканите и Източното съседство на Европа, според словенския премиер Янез Янса. Изявлението му дава по-ясна картина на силната съпротива на някои от страните-членки на Съюза или, както казва Янша, на опортюнизма в Брюксел, когато става въпрос за процеса на разширяване към Западните Балкани. Нежеланието на ЕС да приеме нови членове досега беше умело прикривано чрез отправяне на препоръки за продължаване на вътрешните реформи или в северномакедонския случай за изграждане на добросъседски отношения, преди всичко с България.

В края на годината външният министър на ЕС Жозеп Борел каза, че през 2021 г. има засилване на ескалация и реторика на разделения в Западните Балкани, което според него е пречка за страните от региона в тяхното приближаване към европейското бъдеще.

Бившият вицепремиер на РСМ по европейската интеграция и посланик Ивица Боцевски посочва факта, че "все по-осезаемото отсъствие на европейска перспектива в Западните Балкани се дължи на клишетата, в които изпаднаха политиките на ЕС за региона“.

"Европейската интеграция на страните от региона реалистично е въведена в състояние на липса на перспектива. Историята на РСМ с датата за започване на преговорите за членство в ЕС стана гротескна. Преговорите между Сърбия и Черна гора се въртят в кръг... Няма последователност в политиките на ЕС спрямо всички страни кандидатки за членство в региона. От един се очаква да направи едно, а от други се очаква нещо напълно противоположно. Самият ЕС продължава да насърчава стереотипите за жертвите и агресорите“, каза Боцевски.

Превод и редакция: Иван Христов