С поредното вето от страна на България за Република Северна Македония (РСМ) и, което продължава да блокира започването на преговори за присъединяване на Скопие с Европейския съюз, а висши български служители продължиха и засилиха речта на омразата и националистическите изявления с открити териториални претенции към (Северна) Македония, пише Митко Йовановски на страниците на скопския вестник “Нова Македония“ в материал, представен без редакторска намеса.

Най-краен в изразяването на антимакедонски възгледи е българският евродепутат Ангел Джамбазки, който каза, че "Македония е България, втората българска държава на Балканите", в реакцията си към новия български премиер Кирил Петков, след изявленията му за нов подход в отношенията с Македония. Негативните нагласи към съществуването на македонската държава и народ са континуум в българската външна политика, но тревожно е, че последните атаки не срещат никакво осъждане дори от т.нар. прогресивно правителство на новоизбрания български министър-председател Кирил Петков, нито на Европейския съюз, чийто член е България.

Нещо повече, всичко това се случва в началото на новия мандат на новото българско правителство и по същото време, когато българският президент Румен Радев като "счупено стъкло“ изкривява тезите и повтаря предполагаемото съществуване на език на омразата от македонска страна! Нямаше остра реакция и осъждане от страна на македонските власти и институции за последния националистически изблик на българския евродепутат. Но такива противоречиви, антиевропейски и дори фашистки тези на българските политици са изобилствали в миналото. По-рано Каракачанов се закани да изпрати военен полк в Македония, затова имаше твърдения от български политици, че Охрид е български град и т.н. Няма край на българските мъглявини, измислици, изнудвания и заплахи срещу Македония, въпросът е само защо Европа все още търпи това. Противно на инерцията на Съюза, справедливата международна общественост сочеше с пръст България, за пример от статии във влиятелния германски вестник Frankfurter Allmein Zeitung, в които България беше остро критикувана за нейната антиевропейска и антицивилизационна политика спрямо (Северна) Македония.

Зоран Иванов, журналист и политически анализатор, смята, че последните съобщения, които идват от България, няма да облекчат отношенията между двете страни в следващия шестмесечен преговорен период, в който, разбира се, РСМ е в неблагоприятна неинтеграционна ситуация.

"Той, Джамбазки, не заслужава да се споменава, камо ли да се коментира. Той е маргинален и в Европейския парламент. Арлекинът на Каракачанов. При тези настоящи обстоятелства тежат две точки: изявлението на българския президент Радев в Брюксел, според което европейските му колеги най-накрая са разбрали темата за спора с Македония, и второто, шестмесечният план на премиера Петков за разрешаване на спора . Нито едно от тези изявления няма да облекчи отношенията между двете страни, в които, разбира се, страната ни е в неблагоприятна неинтеграционна ситуация. Напротив. Първо Радев блъфира, че е бил "разбран", след като наложи темата за историята пред Европа. Това е много хлъзгав наклон за ксенофобската българска политика от десетилетие и дори за българското общество, където човешките права са на възможно най-ниското европейско ниво и това е добре известно на европейците и където и да е, ще стане техният отворен вътрешен проблем,“ казва Иванов, който е добре запознат с политическата ситуация в България.

Провокациите за несъществуването на македонския народ идват от почти всички политически партии в България. Сред тях се открои партията ВМРО-БНД на бившия вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, която разпространи скандален предизборен клип, в който се показват картини от Скопие и Охрид, който той нарече български град. В едно видео дори се подчертава, че Македония е българска. Красимир Каракачанов е бивш министър на отбраната и вицепремиер в правителството на Бойко Борисов, по време на чийто мандат беше подписан Договорът за добросъседство през 2017 г. Това обаче не пречи на българската страна да чете това споразумение едностранно и националистически, което се отнася и до факта, че никоя от страните не трябва да предприема, насърчава и подкрепя действия, насочени срещу другата страна, които са от враждебен характер, както и че договарящите се страни нямат и няма да проявяват териториални претенции една към друга. Но България грубо нарушава споразумението през последния период и от позиция на сила като член на Съюза действа империалистически, хегемонистично, с открити заплахи и териториални претенции към Македония.

Въпреки това няма реакции на осъждане от новото българско правителство, както и от ЕС, от чиито институции участва и дава изявления на един български евродепутат, който показва открити териториални претенции към съседна европейска държава!

Това поведение на България и Европейския съюз според Зоран Иванов е свързано с "плана на премиера Петков с предложения за нови тематични междудържавни комисии и тревожен шестмесечен срок, който той налага, който мирише на класическа постановка“.

"Първо, вече има комисия. Второ, новите комисии са с несигурен епилог и още по-несигурни срокове за някои споразумения. И трето, ако спекулираме малко, шестмесечното френско председателство на ЕС ще започне на 1 януари. Според Петков трябва да приключи времето на френския мандат и до тогава няма да се решава нищо между България и С. Македония. Просто казано, нека пак да ни залъжат и Франция да се грижи за нас допълнително. Подозренията не са от сега, а от много време, че България не е сама с нас в тази игра на ЕС и че има сърдечна подкрепа не от някаква тайна, а от все по-видима подземна европейска дипломация. Особено от някои традиционно замесени мощни вълци на Балканите, които все още разклащат Съюза. Следователно, ако по време на френското председателство страната ни не започне преговори със Съюза по най-практичния начин и по всички установени процедури, овълчилата се Франция ще покаже напълно сегашния си, но и исторически характер по отношение на Македония и македонците. А за останалите си личеше, че в ЕС са само публика ,“смята Иванов.

За разлика от македонското Министерство на външните работи, което избягва или реагира със закъснение на речта на омразата и заплахите от страна на български политици, официална София винаги се изявява, дори и за най-баналните неща или изказвания на скопските политици, а след това го използва пред европейските лидери. , като "аргумент" за предполагаемото "системно нарушаване на правата на граждани от български произход, живеещи в Македония".

В това отношение не само една демократична Европа, но и македонската дипломация и политически лидери трябва да се събудят и да говорят ясно и високо и да осъдят всички тези брутални изблици на български политици, които са не само незаконни, но и антиевропейски и антицивилизационни.

Превод: Юлиян Марков