В навечерието на посещението си в Русия германският канцлер Олаф Шолц развива бурна дипломатическа дейност. В началото на седмицата той разговаря с президента на САЩ Джо Байдън. Във вторник следобед, веднага след завръщането си от Вашингтон, Шолц се срещна с френския президент Еманюел Макрон и полския президент Анджей Дуда. Преговорите в канцеларията на федералния канцлер се водят в рамките на така наречения "Ваймарски триъгълник" - комитет, създаден през 1991 г. за координиране на външната политика на трите държави. Вечерта на същия ден Шолц проведе разговори с ръководителите на балтийските държави. Следващите етапи от неговата дипломатическа офанзива ще бъдат пътувания до Киев и Москва, пише руският вестник "Независимая газета“.

В сравнение с предшественика си Ангела Меркел, правителственият глава досега проявяваше изразена сдържаност в контактите си с Москва, според вестник Tagesspiegel. През последната седмица от мандата си като канцлер тя обсъждаше ситуацията в Украйна с Владимир Путин много по-често по телефона, отколкото Шолц през двата месеца на своето канцлерство. Още повече внимание се отделя на посещението на ръководителя на германското правителство в Москва и на предшестващите го преговори, най-важните от които се проведоха, разбира се, във Вашингтон.

На заключителната пресконференция между Шолц и Байдън лидерите на Германия и САЩ се опитаха да демонстрират единство и съгласуваност. Журналистите обаче обърнаха внимание на нюансите на отговорите им, като посочиха, че все още няма пълно съвпадение на позициите на двете страни.

На първо място, това се отнася за антируските санкции, както подчерта Байдън, "в случай, че един руски войник или техника наруши украинската граница“. Ясно е, че това включва границата, разделяща непризнатите републики Донбас от Русия.

Байдън се съсредоточи върху забраната за използването на "Северен поток-2". Медиите отбелязват, че докато се съгласява с американския президент и подчертава пълната последователност на санкциите в случай на руска агресия срещу Украйна, Шолц внимателно избягваше да споменава този проект. CNN тълкува това обстоятелство, че "германският канцлер отказва да подкрепи Байдън по въпроса за замразяването на газопровода, ако Путин нападне Украйна, въпреки че обещава съвместен отговор“. В тази връзка журналисти от новинарския канал Welt посочват нееднозначното отношение към спирането на "Северен поток 2" в редиците на съпартийците на канцлера - социалдемократите. Въпреки това трябва да се отбележи: какви конкретни мерки за санкции са договорили помощниците на канцлера Йенс Пльотнер (той ръководи външната политика) и Йорг Кукиес (в сферата му на отговорност е икономиката и Европа) с американците при закрити врати, остава неизвестен.

Като цяло германските медии отбелязват, че по време на посещението си във Вашингтон Шолц е успял да преодолее "изненадата, разочарованието и дори раздразнението“ на своите отвъдокеански партньори заради неактивното му поведение по време на такава остра фаза на конфронтацията между САЩ и Русия. Това мнение по-специално изразява вицепрезидентът на фонда Маршал Томас Клайн-Брокхоф.

Сега обаче германското поведение вероятно ще бъде дори твърде активно, което ще създаде значителни проблеми не само за Шолц. Невъзможно е да не се обърне внимание на планираното пътуване на германския външен министър Аналена Бербок, която е на посещение в Украйна, до демаркационната линия между украинските военни и милициите на непризнатите републики. Журналист от Die Welt поиска от своя кореспондент в Москва Кристоф Ванър да опише ситуацията в района поради опасения за безопасността на министъра.

Журналистът потвърди, че всъщност това е фронтовата линия и има постоянни престрелки и снайперисти действат активно и от двете страни. Това означава, че опитът на Бербок да спечели политически точки в Германия с помощта на подобно пътуване можеше да се окаже не само трагедия лично за нея, но и да създаде най-големия политически инцидент в следвоенната история на Европа, който би могъл да да се характеризира като casus belli (основание за война). И нямаше да има значение дали става случайно или е умишлена провокация.

Но украинското посещение на Бербок така или иначе се оказа скандално. Срещата й с Владимир Зеленски беше отменена. Според CNN това е станало по инициатива на украинския президент. Твърди се, че той е разбрал, че Бербок няма да декларира, че Германия ще предостави военна помощ на Украйна и в случай на руска атака на украинска територия ще се откаже от "Северен поток-2“. Вярно е, че официалният представител на украинското външно министерство Олег Николенко побърза да опровергае информацията, разпространена от CNN.

Превод и редакция: Юлиян Марков