Премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама и президентът на Сърбия Александър Вучич в статия за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) призоваха новото германско правителство да подкрепи инициативата "Отворени Балкани“, пише скопското издание "Независен“.

"Надяваме се, че новото правителство в Германия ще приеме и подкрепи инициативата "Отворени Балкани“ като принос към пълното прилагане на Берлинския процес“, казаха тримата лидери.

В текста те подчертават, че Европа е не само континент, но и визия, но оцениха, че гражданите на Западните Балкани, "които са значителна част от континента и тази визия“ са били изключвани и игнорирани твърде дълго.

"Желанието на нашите граждани да бъдат приети от членовете на ЕС беше осуетявано няколко пъти - от вътрешните политики на страните членки, от неизпълнението на обещанията и страха от бъдещето. Това доведе до разочарование, нестабилност, емиграция и липса на големи инвестиции. Като политически лидери на тези страни можем или да се оплачем - или да направим нещо по въпроса. Решихме второто“, се казва в текста, озаглавен "Перспектива за Балканите“, подписан от Заев, Вучич и Рама.

Тримата лидери в текста напомнят, че през ноември 2019 г. са подписали предварително споразумение в подкрепа на Берлинския процес, като поеха отговорност за по-задълбочено сътрудничество в региона.

"Нашата визия е да преодолеем социалните, икономически и търговски бариери, които пречат на икономическия растеж на нашия регион, чрез прилагане на четирите европейски свободи в нашите страни. Затова подписахме споразумения, които премахват граничния контрол, за да могат стоките да преминават почти без прекъсване и които позволяват на нашите граждани да работят безпроблемно в друга държава“, се посочва в авторския текст.

Лидерите обясняват, че инициативата "Отворени Балкани“ се е оказала ефективна и полезна за преодоляване на много тежките времена на пандемията.

"Въпреки че инициативата в момента включва само Сърбия, Албания и Северна Македония, тя е отворена за всички членове на Западните Балкани“, казаха Заев, Вучич и Рама и отново призоваха всички съседи да се присъединят към тяхното население, както се казва, за да предложат предимствата, които те предлагат на своите граждани.

"Често критикувани като европейско буре с барут, ние като отговорни политици не можем да позволим на нашия регион да се върне към кошмарите от миналото, в момент, когато ЕС не може да направи повече за разширяването си“, се казва в изявлението. "Това не е утешителна награда вместо членство в ЕС, но голяма крачка към членство“.

Изразявайки надежда, че новото правителство в Германия ще приеме и подкрепи инициативата "Отворени Балкани“, тримата лидери отбелязаха, че няколко държавни и правителствени ръководители на европейски държави и правителството на САЩ вече са изразили своята подкрепа, както и подкрепата на предприемачи, фермери и студенти от целите Западни Балкани.

"Сега целият ЕС трябва да се присъедини към подкрепата на тази инициатива и да насърчи нашите съседи, пълното й прилагане и необходимостта тя да стане реалност. Крайно време е всички народи и хора в региона да се обединят за едно по-добро бъдеще заедно – такова, което предлага стабилност, мир и по-висок стандарт на живот за всички. Бъдеще, което се издига над споровете на миналото и дава на нашите деца и държави надеждата, в която заслужават да живеят“, заключават Заев, Вучич и Рама.

Превод и редакция: Иван Христов