Целта за осигуряване на стабилно правителство и стабилно парламентарно мнозинство, които действат изключително в интерес на гражданите и държавните интереси, е постигната. Това подчертаха след вчерашната работна среща премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев, председателят на СДСМ Димитър Ковачевски и лидерът на "Демократичен съюз за демокрация“ (ДСИ) Али Ахмети, съобщава електронното издание на македонския вестник "Независен“.

Очаква се следващите парламентарни избори, съобщиха от правителствената пресслужба, да бъдат редовни и да се проведат през 2024 г., а дотогава правителството ще предоставя икономически резултати, бързи и качествени услуги на гражданите и успешна борба с пандемията от COVID-19 и енергийната криза.

"Заев, Ахмети и Ковачевски са съгласни, че новото правителство ще бъде изцяло фокусирано върху ускореното движение на страната по евроатлантическия път и че целта му е първи голям успех да бъде намирането на решения на предизвикателствата в отношенията с България и да започне преговори за членство в Европейския съюз“, беше съобщено след срещата.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се срещна с председателя на ДСИ Али Ахмети, с когото са обсъждали спора с България и предсрочните парламентарни избори в страната.

"Предвид състоянието на обществото, престъпността и корупцията, нефункциониращите институции, недисциплината, лошата икономическа и енергийна ситуация в страната и много други фактори, които влияят негативно, моята позиция е, че само при сериозно нулиране на системата, много упорита работа и нови хора, които можем да излезем от тази кризисна ситуация, в която се намираме, а това изисква предсрочни парламентарни избори“, категоричен бе Мицкоски.

Според думите му са необходими предсрочни парламентарни избори час по-рано. Той отбеляза, че в момента ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата парламентарна група с най-голям брой кметове и съветници и, както каза, има политическото право и доверие да настоява за предсрочни парламентарни избори, защото е спечелил убедителни резултати на последния вот за местна власт.

Коментирайки искането на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за предсрочни избори, президентът Стево Пендаровски в гостуване на телевизия "Телма“ каза, че страната се нуждае от период на спокойствие, в който да не се организира гласуване.

Превод и редакция: Тереза Герова