За министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, който е на посещение в Скопие, това, което се случва в Европейския съюз около РСМ, е "несправедливо отношение“. Той не спести думи, за да покаже колко недоволна и разочарована е Будапеща от липсата на решение за преговорите за Северна Македония и Албания, но основно се съсредоточи върху Брюксел, вместо към България, отбелязват в редакцията на електронното издание на вестник "Независен“. Все пак Сиярто се обърна към България с молба да не издига повече пречки пред РСМ за започването на преговорите за членство и я призова да решава проблемите със Скопие, докато са в ход преговорите.

"Преди година и половина взехме решение ЕС да започне преговори със Северна Македония. Това вече е нечестна стъпка от страна на ЕС, защото държавата е направила всичко необходимо. Тази ситуация подкопава доверието в ЕС – от една страна признаваме, че вашата страна е изпълнила условията, а от друга страна преговорите не започват. Такива ситуации са вредни, опасни и противоречат на сигурността и други интереси на ЕС. Политиката на ЕС към Западните Балкани става неефективна, което кара Унгария да поиска преговорите за членство на Македония и Албания да започнат незабавно. Нуждаем се от успех и това решение ще бъде такова."Следователно Унгария ще направи всичко възможно ЕС да започне разширяването със Западните Балкани възможно най-скоро“, увери Сиярто.

Попитан защо търси отговорност в ЕС заради блокадата на само една държава-членка, първият дипломат на Будапеща отговори косвено. "Моля моите приятели от България да се опитат да решат националните си проблеми по време на преговорите за членство, а не като възпрепятстват тяхното начало“, каза Сиярто и добави, че ако Унгария беше попитана, то Северна Македония вече щеше да е започнала преговори със Съюза.

На свой ред македонският външен министър Буяр Османи благодари на Сиярто за подкрепата, която Унгария непрекъснато оказва за европейската интеграция на РСМ, като подчерта, че "нашите граждани все по-малко разбират факта защо ЕС за пореден път не взе решение да започне преговори“. Според него, предвид текущия ход на преговорите и постигнатия напредък, срокът от шест месеца, определен от новия български премиер за преговори със Северна Македония, е твърде дълъг. Доверието в ЕС и непредсказуемата регионална ситуация, каза той, не могат да издържат на такова чакане, като добави, че - ако има политическа воля, спорът може да бъде разрешен през януари.

"Заслужаваме този процес. Няма да спрем да работим, докато не станем член на ЕС. Разбира се, има странични щети. Мисля, че не трябва да оставяме нито Брюксел, нито София сами. Обещано е, те трябва да го направят, дори с цената на изразходване на политическия капитал на всеки от нас“, каза Османи.



Той добави, че Северна Македония няма да приеме стъпки, които биха означавали несигурност.

"Рамката за преговори е документ на Съвета на ЕС, но този документ трябва да бъде приет и от нас. Нашата позиция ще бъде ясна, че повече няма да приемаме стъпки, които ще означават несигурност, това ще означава продължаване на процеса. Повече от година моля за второ заседание на междуправителствената комисия, защото това е най-обективният барометър дали е изпълнено споразумението с България. Другите оценки са предубедени“, добави Османи.

Превод и редакция: Тереза Герова