Редовната авиолиния София – Скопие ще започне работа от 27 март. Цената на билета следва да бъде определена от собственика на компанията "Гъливер", с чиито самолети ще се реализират полетите, пише скопският вестник "Независен".



Представителите на летищата Скопие и София днес в Скопие имаха среща със собственика на "Гъливер", на която присъстваха министрите на транспорта и съобщенията на Северна Македония и България Благой Бочварски и Николай Събев.



Както Бочварски и така и Събев заявиха след срещата, двете летища ще подкрепят програма за стимулиране на новите полети на авиолинията София-Скопие да не продължават само шест месеца, както беше в периода между 2007 и 2009 г.



Министрите съобщиха още, че се водят разговори за въвеждане на полети от София до Охрид и от Варна и Бургас до Скопие и Охрид.



"Защото гледаме напред, гледаме в бъдещето. Виждам, че на първо място имаме приятелски настроени правителства, министри, министерства, туроператори от двете страни. Виждам, че гражданите имат възможност и искат да имат по-добра връзка между двете страни с нашите туристически центрове, но и със столиците ни. "Много интересни предложения дойдоха от туроператорите на срещата и вярвам, че в следващия период тези предложения ще бъдат претворени в окончателна реализация, за да можем най-после да развием тази транспортна мрежа още по-силно и още по-добре на целия Балкански полуостров“, каза Бочварски, отговаряйки на журналистически въпрос.



Според Събев сега думата имат туроператорите.



"Убедени сме, че моделът, който създаваме, трябва да има икономически смисъл и с голяма радост съобщаваме за тристранната среща между летищата Скопие и София със собственика на компанията "Гъливер". След тази среща те обявиха, че са постигнали споразумение между двете летища за подкрепа на програма за стимулиране на нови полети София – Скопие и нейното удължаване. Ще убедим собственика на "Гъливер", когато е готов ще обяви цените и както той смята, икономическият модел ще бъде възприет от всички. Нека му дадем възможност да повдигне тези въпроси, каза българският министър.



"Не можем да говорим за по-добър стандарт на живот, ако няма добра икономика“, каза Събев.

Превод и редакция: Юлиян Марков