Държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски ще направи годишно обръщение към народните представители в Събранието в Скопие в рамите на 56-ата парламентарна сесия, съобщава електронното издание на вестник "Независен“. Началото е насрочено за 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време).

Президентът, както обикновено, ще говори за текущото развитие през изминалия период и очакванията за следващата година. И тази година той ще се обърне към депутатите в момент, когато се формира ново правителство, докато опозицията иска предсрочни избори, а страната отново не получи "зелена“ светлина за започване на преговори с Европейския съюз заради българското вето. Новото правителство в София на премиера Кирил Петков обеща, че процесът ще стане по-прагматичен, но спомена и срок от шест месеца за финализирането му.

Пендаровски не подкрепя предложението за провеждането на предсрочните избори. Според него ще бъде много трудно да съберат 61 гласа в парламента, за да може той да се саморазпусне и да се организира нов вот. В гостуването си за телевизия "Телма“ миналата седмица, коментирайки искането на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за предсрочни избори, той каза, че в страната твърде често има избори.

Запитан дали очаква опозицията да присъства на годишното му обръщение пред парламента, Пендаровски каза, че това е политическо решение на парламентарните групи.

"За мен е чест, че за първи път през 2019 г. в цялата ни история опозиционна партия, тогава ВМРО-ДПМНЕ, призна изборните резултати и присъства на откриването и клетвата на парламента и на първото годишно обръщение. Това са действия, които ни липсват, за да бъдем по-зряла демокрация, независимо кой е на власт“, коментира още Пендаровски.

Държавният глава ще произнесе годишната си реч в парламента в седмицата, в която се очкава оставката на премиера Зоран Заев. Министър-председателят обяви, че ще се оттегли от поста тази седмица и изрази очакване за негов наследник да бъде избран новият лидер на СДСМ Димитър Ковачевски.

След оставката на Заев Пендаровски трябва да даде мандат на нов премиер. Според Конституцията президентът е длъжен в десетдневен срок да възложи мандата на партията, т.е. на партиите, които имат мнозинство в Събранието. Номинираният за министър-председател в 20-дневен срок от деня на възлагането на мандата внася програма в парламента и предлага състава на правителството съгласно Конституцията.

Превод и редакция: Тереза Герова