Държавният глава на Албания Илир Мета приветства предложението на България за разделяне на Тирана и Скопие по пътя им към присъединяване към Европейския съюз, което ще позволи на страната му да продължи напред в процеса, съобщава електронното издание на македонския вестник "Независен“.

Пътят на Албания към ЕС е свързан с този на Северна Македония. Това означава, че поради ветото на България за Северна Македония страната също не успя да постигне напредък в процеса за официално стартиране на преговорите за членство в Общността, въпреки че получи "зелена светлина“ от всички 27 страни-членки.

Миналата седмица българският посланик при ЕС Румен Александров каза, че страната му няма да отмени ветото си върху Северна Македония, но че Албания трябва да бъде оценена независимо. Освен това той каза, че България е направила няколко предложения за това как Северна Македония може да облекчи ситуацията.

Мета реагира на предложението на България, като каза: "Приветствам позицията на България, която предлага началото на преговорите за членство на Албания в ЕС възможно най-скоро“. Той добави, че е убеден, че Северна Македония е постигнала "огромен напредък в прилагането на реформите и постигането на исторически споразумения като Преспанското“.

"Приветствам достойното отношение на македонските власти да продължат непоколебимо в проевропейския курс на реформи, които служат на гражданите и стремежа за членство в ЕС“, заключи той.

Превод и редакция: Тереза Герова