Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и председател на парламентарната комисия по външна политика Антонио Милошоски съобщи, че депутатите от управляващата коалиция са гласували против декларацията за Гоце Делчев, която е влязла в дневния ред на заседанието на Комисията по външна политика на македонския парламент, пише скопския вестник "Независен".

По думите му депутати от СДСМ и ДСИ са гласували против декларацията по случай 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев и тя не е била приета.

"Декларацията е политическа подривна дейност от ВМРО-ДПМНЕ с цел задълбочаване на разделението в македонския народ. Делото на великия македонски революционер Гоце Делчев и неговият исторически принос в създаването на македонската държавност не заслужават толкова подценяващо отношение. Гоце Делчев не заслужава да бъде сведен до политическа декларация, внесена от партия, която прославя исторически личности, които са били против Делчев, против неговите дела и ценности," смятат от СДСМ.

Президентът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обвини правителството и неговия премиер Димитър Ковачевски в липса на чувство за национално единство за идентичността и други въпроси, особено във връзка със спора с България.

"Спорът с България остава открит и по-дълбок. Мислех, че е въпрос на невежество и липса на усет, но става все по-ясно, че това е тенденция на Ковачевски и правителството да не искат да постигнат национално единство. Липсата на единство по толкова важни национални въпроси означава само ново поражение за (Северна) Македония и македонския народ. Ако това са уроците на Заев, последван от Ковачевски, бих му препоръчал да напусне тази прегръдка, защото учителят му е лош.

Ковачевски казва, че мястото на националното единство е било в парламента, а ВМРО-ДПМНЕ блокира дейността там. Това е неправилна теза и ако те смятат така, то Декларацията за македонския титан Георги Делчев е в парламента. Нека я приемат, а не да я отхвърлят и ако не е приемливо за тях, нека публично кажат в коя част не са съгласни със съдържанието на Декларацията. Ако под единство в парламента се има предвид приемането на закона за марихуаната, то и след 100 години няма да се съгласим. Затова още веднъж призовавам за национално единство по най-големите въпроси, нека разберат важността на историческите моменти, които ние като поколение носим. Ако са се договорили тайно с България, те трябва да го кажат ясно сега, а бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва такова споразумение, реагира Мицкоски.

Превод и редакция: Юлиян Марков