България намери странен начин да увеличи публичните си приходи и да подпомогне собствените си потребители на природен газ и електроенергия. Изненадващо, закон, одобрен миналия петък от парламента на страната, наложи данък от 10,20 евро на мегаватчас върху руския газ, внасян в България или транспортиран през страната до други държави, включително Гърция, отбелязват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Новата такса се очаква да носи на хазната допълнителни приходи от 1,2 милиарда евро годишно. Тази сума ще дойде от таксуването на страните, които се снабдяват с руски газ от газопровода "Турски поток“ през България – включително Гърция.

Така домакинствата и бизнеса в Гърция, Сърбия, Унгария, Австрия, Румъния и други страни от Югоизточна Европа ще бъдат обременени със скок в цените на електроенергията и природния газ за субсидиране на българските потребители. Тези 10,20 евро на мегаватчас за природен газ се превръщат в 20 евро на мегаватчас за електроенергия, произведена от синьо гориво, което в Гърция е основното, използвано за производство на електроенергия.

През България Гърция внася 3,5-6 милиарда кубически метра природен газ годишно. Допълнителните разходи за тези количества от налагането на новата такса се оценяват на годишна база на приблизително 360 милиона евро, сума, която ще натовари гръцките потребители.

Въпреки че България не внася природен газ директно от Русия, тя остава важен маршрут за намалените количества, доставяни от Москва за Европа от 2022 година насам. В необичаен ход за европейския контекст за свободното движение на стоки и услуги, тя реши да наложи тарифа чрез увеличаване на разходите за енергия в редица южноевропейски страни в началото на зимния сезон, и то на фона на събитията в Близкия Изток, които предизвикаха нова вълна от увеличения и нестабилност на енергийните пазари.

Реакциите на Сърбия и Унгария бяха незабавни. Засега обаче няма такава гръцкото правителство, поне публично, отбелязва изданието.