Руските войски са отразили започналата сутринта атака на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край село Работино в Запорожка област, като са унищожили около 30 техни бронирани машини, съобщи за ТАСС председателят на движението "Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов.

"Атаката на ВСУ беше отблъсната. Те [временно] проникнаха в три точки на нашата защита, но не можаха да влязат в Работино. Към 14:00 часа местно време (съвпада с българското време) са унищожени над 30 бронирани машини, две трети от които са танкове. Говорих с нашите момчета от три различни дивизии. ВСУ атакуваха на две вълни, от 04:00 часа сутринта те правят опити за атака. <...> Това е някакво рекордно количество техника, хвърлена в атаката – над 100 единици“, обясни Рогов.

По думите му повече от 30 бронирани машини на ВСУ са унищожени или не могат да се движат. "На някои места бронираните машини стоят неподвижно, някъде горят и екипажите им са или избягали, или загинали. В момента на този участък от линията на съприкосновение има тишина, ВСУ са се върнаха назад. Не знам какво ще правят, но нашите ги покриват с артилерийски огън - не позволяват евакуация", добави той.

По-рано назначеният от Москва изпълняващ длъжността губернатор на региона Евгений Балицки обяви, че "врагът се е опитвал да пробие отбраната от 04:00 часа московско време, но е срещнал яростен отпор" от руски части.

Американският телевизионен канал CNN припомня, че по-рано Рогов написа в Telegram, че "в резултат на няколко вълни на атака край Работино с повече от 100 единици бронирана техника, включително танкове, БМП, БТР и БТР, врагът успя да се вклини в три участъка от първия ни отбранителна линия“.

Рогов допълни още, че руските сили използват пълния си арсенал, включително авиационни удари, за да отблъснат украинските части, извършващи атаката, за които той твърди, че са оборудвани и обучени от Запада.

"Бойците от тези бригади са обучени в чужбина, а самите бригади са оборудвани със западна военна техника, включително танкове Leopard и БМП Bradley“, написа той.

"Рибар“ на свой ред съобщава, че боевете в района леко са намалели като интензивност и увери, че руските сили са успели да задържат позициите си.