Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова Швеция да изпълни обещанията си за борба с тероризма в контекста на аспирациите на страната за членство в НАТО, съобщава Hurryiet.

"Не можем да подкрепим тези, които приемат тероризма с отворени обятия. Какъв принос за НАТО може да има държава, която не може да се дистанцира от тероризма?“ – отбеляза Ердоган, докато говори на церемония по дипломирането в Националния университет по отбрана в Истанбул на 7 юли. Според турския президент Анкара очаква Швеция да изпълни обещанията, дадени в Мадрид през юни миналата година.

Според изданието изявленията на Ердоган са били направени след разговори в Брюксел с участието на външните министри на двете страни. Дискусиите, инициирани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, имаха за цел да изгладят различията и да убедят Турция да одобри членството на Швеция преди годишната среща на върха на военния алианс във Вилнюс.

Анкара отдавна изразява загриженост относно снизходителността на Швеция към кюрдските организации, които Анкара признава за терористични, и настоява за по-конкретни действия в борбата срещу тях, пише вестникът. Въпреки че Швеция промени антитерористичното си законодателство, след като кандидатства за членство в НАТО, Турция твърди, че привържениците на ПКК все още са свободни да организират демонстрации, да набират поддръжници и да получават финансови ресурси в страната.

Ердоган подчерта и приноса на Турция към Северноатлантическия алианс по време на нейното 71-годишно членство в блока. "Малко съюзници са допринесли повече за съюза на НАТО от Турция. Демонстрирахме нашата принципна позиция, като подкрепихме членството на Финландия и не се поколебахме да демонстрираме нашата реакция спрямо тези, които покровителстват терористите“, посочи той. "Не може да има разумно извинение за тези, които казват, че трябва да покажем солидарност под сводовете на НАТО, за да приемем убийците“, добави турският лидер.

Според вестника генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е изразил намерението си да свика отново страните за допълнителни дискусии на 10 юли, като е изразил оптимизъм, че молбата на Швеция за членство в блока ще бъде одобрена преди годишната среща на върха на лидерите на Алианса, насрочена за 11-12 юли . Ръководителят на НАТО призна, че някои въпроси остават нерешени, но изрази готовност да работи по тях през уикенда.