"Най-смъртоносният пилот на F-16“ от ВВС на САЩ, пенсионираният подполковник Дан Хемптън, участвал във войните в Персийския залив, Косово и Ирак, разкритикува забраната за Украйна заудари на руска територия, като заклейми подобно решение като "смехотворно“.

"Когато бях млад пилот, лейтенант, бях дислоциран в Германия, всичките ми цели бяха в Русия или в тогавашния Съветски съюз. Следователно този самолет (F-16 – бел. ред.) е напълно способен да направи това, независимо от това дали се използва или не за тази цел. Считам забраната за смехотворна.  Имам предвид, че ми е все тая какво си мисли Путин, безразличен съм към чувствителните за него въпроси и заплахи. Ето защо и политиците не бива да ги е грижа. И когато дават оръжия, трябва да бъде разрешено на получателите да ги използват по начин, който те считат за нужен“, обясни Хемптън в интервю за Voice of America (VOA).

Пилотът отбеляза, че руснаците не се въздържат от използването на севернокорейски боеприпаси за атаки срещу Украйна, които не работят в почти 80% от случаите. Освен това Москва е вербувала наемници от цял ​​свят за участие във войната срещу Украйна.

"Грешен аргумент е, че  - "ето, ще ви дадем оръжия, но можете да ги използвате само до един момент“. Това е война, не Олимпиада. Това не е спортно събитие. Когато трябва да се биете, отивате и се биете за победа. Какво ще направи Западът, ще си вземе обратно самолетите ли? Сега те са в Украйна. До подобно нещо няма да се стигне. Мисля, че трябва да бъде дадено разрешение на Украйна да използва всяко оръжие. Трябва да върнете руснаците на мястото, което им се полага“, обобщи пенсионираният подполковник.