Крайно-дясното Национално обединение (НО) и неговите съюзници спечелиха мнозинството гласове на втория тур от парламентарните избори във Франция в неделя вечерта, получавайки 10,1 милиона гласа (37,05 процента), но все пак останаха на трето място по отношение на броя на парламентарните места, пише европейската редакция на Politico.

Победител по отношение на местата в парламента беше Новият народен фронт, крайно-левият алианс, който спечели 7 милиона гласа (25,7 процента). Ляво-либералната коалиция на президента Еманюел Макрон спечели 6,3 милиона гласа (23,15 процента).

И така, как може Националното събрание да спечели повече гласове от другите партии, но въпреки това да е на трето място? Това има много общо с френската система, в която победителят печели всичко.

Докато левите и центристките партии изтеглиха стотици кандидати от балотажа, НО и нейните съюзници оставиха повечето си кандидати в надпреварата. Политиците от НО участваха в 90 състезания с най-малко трима кандидати в бюлетината. В тези състезания кандидатът, който получи най-много гласове, печелеше мястото. Това означава, че гласовете за крайнодесни кандидати, които са на второ, трето или четвърто място, се превръщат в нула парламентарни места за НО.

Ляво-либералните кандидати традиционно влязоха в избирателни съюзи, изковани между двата тура, за да спрат НО. Това беше особено случаят при тесни двупосочни състезания, в които избиратели от целия спектър се обединиха, за да победят кандидатите на НО.