Дясното Национално обединение и съюзените с него сили спечелиха първия тур на парламентарните избори във Франция, като получават 33,4% от гласовете, съобщава вестник Le Parisien, позовавайки се на данни на Министерството на вътрешните работи на страната.

Второ място зае лявата коалиция "Нов народен фронт" с 27,98%, а коалицията на президента Еманюел Макрон е трета с 20,76% от гласовете. Четвърти са "Републиканците“ с 6,56%, останалите политически сили са с 3,67%.

Според резултатите от първия тур на парламентарните избори бяха избрани 39 депутати от Националното обединение, 32 депутати от Новия народен фронт, двама депутати от коалицията Макрон, един депутат от републиканците и двама депутати от други партии.

Избирателната активност е 66,71%.

За да спечелят на първия тур, кандидатите трябва да получат повече от 50%, като броят на гласовете трябва да бъде най-малко 25% от общия брой регистрирани избиратели в района. Изборът на някои депутати на първия тур беше улеснен от високата избирателна активност на изборите във Франция. Останалите кандидати, които не са преминали прага от 50%, ще трябва да участват във втори тур.

Общият брой на депутатските места във френското Национално събрание е 577. За мнозинство в парламента партията се нуждае от 289 депутати.

Вторият тур ще се проведе на 7 юли.

На изборите за Европейски парламент във Франция на 9 юни дясната партия Национално обединение изпревари над два пъти коалицията на привържениците на Макрон, като спечели 31,36% от гласовете. Впоследствие държавният глава разпусна Народното събрание и обяви провеждането на предсрочни парламентарни избори.

За първи път в историята на Петата република гласуването се провежда за толкова кратко време. След разпускането на парламента партиите имаха по-малко от три седмици, за да номинират своите кандидати и да проведат предизборни кампании.