Следващата седмица НАТО ще започне най-голямото си военно учение от десетилетия, което ще продължи до пролетта, а в Русия вече обявиха, че Алиансът е "пред портите“.

В маневрите Steadfast Defender – 2024 ще участват 90 хиляди военнослужещи. Тяхната цел е да проверят способността на Северноатлантическия алианс да реагира на конфликт, причинен от "противник като Русия“, съобщава Reuters днес, 19 януари, като се позовава на свои източници в централата на НАТО в Брюксел.

В мащабните маневри ще участват 50 кораба, 80 самолета и над 1100 бойни машини на страните от Aлианса.

Всички 31 страни членки, както и Швеция, която миналата година кандидатства за членство в евроатлантическия блок, ще участват в симулацията за отблъскване на руска атака.

Отбелязва се, че Steadfast Defender 2024 ще се простира от Съединените щати до границата с Русия.

Учението ще продължи до май и ще бъде най-голямото на НАТО от 1988 г. насам.

Един от най-активните участници в предстоящите маневри е Великобритания. По-рано този месец министърът на отбраната Грант Шапс заяви, че Обединеното кралство ще изпрати около 20 000 войници на учението. Той нарече маневрите "съвместни усилия между нашите военни и съюзници от 30 страни от НАТО и Швеция, които ще осигурят важна защита срещу руската заплаха“.

Руското външно министерство определи планираните учения на НАТО като продължение на провокативните действия от страна на Алианса.

"Ако по-рано в легендите за подобни маневри на Алианса се говореше за някакъв "въображаем“ враг на Изток, сега членовете на НАТО не крият: отработват действия за отблъскване на нападение именно от Русия“, посочва външнополитическото ведомство.

Те също така отбелязват, че Алиансът на думи заявява, че не търси конфронтация с Русия, но "всъщност продължи да демонстрира сила буквално пред портите ни".