В рамките на юбилейната среща на върха във Вашингтон НАТО ще предложи на Украйна нов щаб, който да управлява военната ѝ помощ, съобщава американският вестник The New York Times, като се позовава на официални лица.

Инициативата ще представлява дългосрочен ангажимент на Алианса към сигурността на страната. Споразумението ще бъде наречено "мост“ към евентуалното членство на Киев в НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски горещо се надяваше, че НАТО ще предложи на страната му преговори за членство на срещата на върха, която ще се проведе от 9 до 11 юли. Вместо това Алиансът ще обяви, че се е съгласил да установи мисия в Германия, която да координира всички видове дългосрочна помощ за Украйна, поясниха представители на САЩ и НАТО. Този ход трябва да изпрати мощен сигнал за ангажираността на съюзниците както към Киев, така и към Москва, която се надява, че Западът ще се умори да подкрепя украинците.

Тъй като мисията ще е под егидата на НАТО, тя се планира да бъде стартирана и поддържана дори ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември.

Администрацията на настоящия американски президент Джо Байдън и представители на НАТО издигнаха идеята като начин да се даде нещо сериозно на Киев на срещата на върха, дори ако сега не е моментът да се говори за присъединяване на Украйна към Алианса.

Не става въпрос само за това, че страната все още е във война, което може да направи НАТО активен участник в боевете. Байдън и германският канцлер Олаф Шолц предупредиха, че Украйна трябва да предприеме важни реформи за намаляване на корупцията и подобряване на демокрацията и върховенството на закона.

NYT отбелязва, че новата мисия и ангажиментите, които тя представлява, вероятно ще задоволят Зеленски. Защото преди година във Вилнюс той ясно изрази недоволството си, когато на Украйна не бе предложен ясен график за преговори за членство.

Новата мисия ще обедини сегашната "коалиция от способности“ на страни, които предоставят различни аспекти на военна помощ на Украйна, като противовъздушна отбрана, артилерия, изтребители F-16, оръжия и обучение.

Тя също така ще координира обучението на украински военен персонал в съюзническите страни и дългосрочните двустранни споразумения за сигурност, които различни страни са подписали с Украйна, според източници от САЩ и НАТО.

Всички страни от НАТО подкрепят създаването на мисията, увериха официални лица. Стартирането й ще бъде обявено на срещата на върха.

Преди това помощта на Украйна се предоставяше предимно поотделно от всяка страна. Длъжностни лица, информирани за плана, твърдят, че консолидирането на основните области за поддръжка и обучение под едно командване има за цел да рационализира потока и да го направи по-последователен.

Мисията, наречена НАТО в помощ за сигурност и обучение за Украйна (NSATU), ще работи за намаляване на дублирането и усложненията, свързани с различните видове оръжия, изпращани в Украйна.

Мисията ще бъде базирана в американска военна база във Висбаден, Германия, ръководена от генерал - вероятно американски - който ще докладва директно на върховния командващ съвместните сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи.

Поставянето на мисията под ръководството на генерал Каволи ще я защити от всякакви политически промени във Вашингтон, казва Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО, също информиран за плана.

Новата мисия ще включва и съществуващ американски екип, разположен във Висбаден, за да се занимава с доставки на оръжия и обучение на персонал. Той ще работи успоредно с ръководената от САЩ Контактна група за отбраната на Украйна, която координира трансферите на оръжия от около 50 страни за Украйна, а не само 32-те членки на НАТО. Министърът на отбраната Лойд Остин, който създаде контактната група, настоя засега тя да остане под председателството на САЩ.

Групата няма да бъде наречена официално "мисия“ поради възражения от Германия, която иска да избегне внушението, че тя и НАТО са във война с Русия, обяснява Даалдер.

"Това е опит за защита срещу Тръмп и съзнателен опит за сближаване на Украйна и НАТО, за да подкрепят страната днес, а също и в бъдеще“, допълва той.

Администрацията на Байдън не е коментирала публично подробности за плана. Но Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, заяви, че срещата на върха ще покаже, че съюзниците предприемат "конкретни стъпки“, за да сближат Украйна и да й осигурят "мост за възможно членство“.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО в оставка, се изказа неясно относно плана за новата мисия. Той го описа като "ключов резултат от срещата на върха“ и следваща стъпка "по пътя на Украйна към членство в НАТО“. По думите му "тези усилия не правят НАТО страна в конфликта, но те ще засилят нашата подкрепа за Украйна в защитата на правото й на самоотбрана“.