Нахлуването на руска територия в Курската област е най-рискованото решение на украинския президент Володимир Зеленски досега. То изненада не само Москва, но и западните поддръжници на Киев, пише базираният в Лондон професор по отбранителни изследвания Майкъл Кларк за The Times.

"Зеленски отчаяно се опитва да промени схващането, че Украйна губи войната. Успехите му в Черно море и срещу руските сили в Крим не привличат вниманието на света, когато армията на страната му бавно, но сигурно е изтласквана от все повече територии в Източна Украйна. Зеленски се опитва да намери начин да спре или да обърне тази динамика. Този стратегически военен избор до голяма степен съответства на неговия стил: смел и рискован", се посочва в публикацията.

В публикацията се подчертава, че това наистина е смел ход:

"От 1941 г. насам Москва не е заграбила нито един метър от територията си. Снимките от Курската област ще шокират руската общественост, а Кремъл може да се окаже затруднен да се справи с ефекта. Това ще накара и някои западни лидери да се притеснят, тъй като елементи от наземното оборудване на НАТО вече се използват на територията на Русия - още един преминат праг."

The Times пише, че има признаци, че Киев е сериозен - в рейда в Русия участват между 6000 и 10 000 бойци от 22-ра и 88-ма механизирана бригада, както и от 80-та въздушнодесантна бригада.

"Украинската армия очевидно възнамерява да стои и да се бие в създадения от нея котел, който все още може да бъде укрепен... Киев вероятно е готов да рискува ценни войници и техника, за да спечели някакви позиции тук. Критиците на Зеленски ще твърдят, че това е злоупотреба както с живота на войниците, така и с тежкия метал, от който Украйна отчаяно се нуждае", се посочва в публикацията.

Авторът обаче смята, че този удар няма да може да обърне хода на войната:

"Вместо това военният му успех ще се измерва с това колко украинците ще успеят да накарат Москва да плати за евентуалното връщане на територията им. Ако битката се проточи и цената е висока, украинските сили може да усетят непропорционални печалби на други места."