Владимир Путин пристигна в Пекин на кратко посещение и проведе разговори лице в лице със своя китайски приятел Си за първи път от началото пандемията. В резултат на тази среща двамата лидери излязоха с общо изявление, което с основание може да се нарече "китайска грамота“. За тези, които са забравили точното значение на тази руска фразеологична единица, припомняме. "Китайска грамотна“ е определен набор от думи, чието значение е абсолютно недостъпно за невеж човек, пише "Московский комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса.

В документа с претенциозното заглавие "За навлизането на международните отношения в нова ера и глобално устойчиво развитие“ всяка дума и всеки параграф са разбираеми. Но основното, което се изплъзва от разбирането, е общият смисъл на цялата тази политическа красота.

Трябва ли общото изявление на двамата лидери да се приеме като призив за "всичко добро и срещу всичко лошо?“ Или сред помпозните, но лишени от дълбоко вътрешно съдържание ритуални фрази се крие нещо наистина важно на фона на сегашното безпрецедентно изостряне на отношенията между Руската федерация и Запада? Истината най-вероятно се крие някъде по средата. Но изглежда, че тази среда все още е изкривена към първия вариант.

В руската версия съвместното изявление се състои от 36 996 знака. Това е почти една и половина вестникарски страници с малък текст. Но по-голямата част от този кратък текст заслужава само бегъл прочит.

Типичен пример: "Страните се обръщат към всички държави с призив в интерес на общото благополучие да засилят диалога и взаимното доверие, да задълбочат взаимното разбирателство, да поддържат такива универсални ценности като мир, развитие, равенство, справедливост, демокрация и свобода, да зачитат правата на народите да избират самостоятелно пътя на развитие на своите страни, както и суверенитета и интересите на държавите в областта на сигурността и развитието".

Не знам за вас, но за мен тук няма достатъчно призиви за защита на правата на котките, както и на камилите, които несъмнено са потиснати от някои камиломразци. Каква е причината за такава ирония? В подозрението, че необятността на документа има за цел да прикрие отсъствието на нещо наистина ново и значимо в него.

Разбира се, не може да се каже, че изказването на двамата лидери се състои само от банални и общи думи. Четем например следното: "Някои сили, представляващи малцинство на световната сцена, продължават да се застъпват за едностранни подходи за решаване на международни проблеми и прибягват до силова политика, практикуват намеса във вътрешните работи на други държави, накърнявайки техните законни права и интереси, предизвикват противоречия, разногласия и конфронтация, пречат на развитието и напредъка на човечеството“.

Ясно е, че "под някои сили“ тук се има предвид САЩ. Но наистина ли Америка е "малцинство“ на международната арена сега? И има ли този пасаж някакво приложно политическо значение?

Друга загадка: "Страните потвърждават, че новият тип руско-китайски междудържавни отношения превъзхожда военно-политическите съюзи от ерата на Студената война. Приятелството между двете държави няма граници, няма забранени зони за сътрудничество, укрепването на двустранното стратегическо сътрудничество не е насочено срещу трети страни, не се влияе от променящата се международна среда и промените на ситуацията в трети страни“.

Красиво, красноречиво - и крайно неразбираемо. Какво на практика се крие зад израза "междудържавни отношения от нов тип“? С какво именно те са "превъзхождащи военно-политическите съюзи от ерата на Студената война“? И означава ли тезата за имунитета на новото "голямо приятелство“ по отношение на "ситуационните промени в трети страни“, че китайските банки няма да бъдат обект на санкции на САЩ, насочени срещу Русия? Някак си се съмнявам.

Продължаваме напред в търсене на конкретика: "Китайската страна се отнася с разбиране и подкрепя предложенията на Руската федерация за формиране на дългосрочни правно обвързващи гаранции за сигурност в Европа“. Златни думи - или само позлатени? По отношение на международните отношения терминът "подкрепа“ има много различни степени, вариращи от подкрепа "гледайки отстрани от шезлонг на плажа“ до подкрепа под формата на активно участие в борбата. Използваната формулировка води до заключението, че китайската подкрепа за Русия в този труден момент от нейната история е по-близка до "съчувствие отстрани“.

Разбира се, има въпроси, при които наистина има пълно единство между двете страни. Москва и Пекин са против опитите за ревизия на резултатите от Втората световна война. Чудесно. "Русия и Китай, като световни сили с богато културно и историческо наследство, имат дълбока традиция на демокрацията“ е по-малко прекрасно или дори леко комично. Кой точно, чудя се, е положил тези "дълбоки традиции на демокрацията“ - Сталин и Мао, китайските императори или представители на нашата династия Романови? Но нека не се караме. Да предположим, че в такава особена форма Путин и Си са изразили протеста си срещу желанието на американците да насаждат своята форма на демокрация навсякъде.

"Страните подкрепят курса към интернационализация на управлението на Интернет, застъпват се за равни права за управлението му, считат за неприемливи всякакви опити за ограничаване на суверенното им право да регулират и гарантират сигурността на националните сегменти на Интернет“ – към тези пасажи също има въпроси. С американския контрол над интернет, социалните мрежи и така нататък и така нататък определено е време да се сложи край. Но не дай Боже да следваме пътя на Китай по отношение на изграждането на общество на универсално електронно наблюдение и универсален електронен контрол. Но това е така, мисли на глас и забележки от категорията "бележки в полетата“ И сега, от тези бележки, е време да се върнем към основното: в битката с колективния Запад Русия сякаш е сама с този Запад.

Разбира се, не бива да строим заключенията си само на обилно цитирания по-горе документ. Тази бумага беше ясно подготвена и съгласувана силно предварително. Наистина важното е какво се е случило в закритата част от срещата между двамата лидери. Все още не знаем нищо за това и вероятно няма да разберем скоро. Въпреки това отново използвам тази фраза: малко вероятно е духът на това, което се обсъждаше в Пекин при закрити врати, да се различава много от духа на прословутото "Съвместно изявление“. Русия в момента несъмнено е велика, но не по-малко несъмнено самотна сила. Имаме с кого да си поговорим приятно, но не много на кого да разчитаме. Такава е сега песента "Москва-Пекин“.

Превод и редакция: Иван Христов