Владимир Путин все още не е готов да даде подробен отговор на Вашингтон, но вече знае как да възрази срещу една от основните тези за ненарушимостта на принципа на "отворените врати" на НАТО. Според руския президент Алиансът може да откаже Украйна, позовавайки се на "други международни задължения“. "Сигурността на една страна не може да бъде засилена за сметка на сигурността на други държави“, каза Путин. Той предупреди, че игнорирането на тези опасения и присъединяването на Киев към Северноатлантическия алианс ще създаде заплаха от военен конфликт между Русия и НАТО заради Крим, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.

Владимир Путин каза, че анализът на съобщението, получено на 26 януари, продължава. Но вече е ясно, че основните опасения на Русия са пренебрегнати. "Не видяхме адекватно разглеждане на нашите три ключови изисквания относно предотвратяването на разширяването на НАТО, отказът за разполагане на ударни системи близо до руските граници и връщането на военната инфраструктура на блока към състоянието от 1997 г.“, каза Путин.

Руският президент реагира особено остро на тезата, която се появява в съобщението, че "вратите на НАТО остават отворени за всички желаещи“, което според него е дошла от никъде. "Казват: "политика на отворени врати“. И откъде се взе тя? Къде е регистрирана? Никъде“, пита риторично Путин. Според него член 10 от договора от 1949 г. предвижда правото на Алианса, в съгласие с всички участници, да приема други страни в тази организация. Но право не означава задължение. С други думи: НАТО и САЩ могат да благодарят на Украйна за желанието й да се присъедини към Алианса, но да й откажат, като се позовават на "други международни задължения, които вече са поети“, предимно към Русия. "Какво има непонятно или дори обидно за Украйна?“, чуди се Путин. Според него правото на държавите "свободно да избират как да гарантират своята сигурност" е само част от формулата. Във втората част се казва, че "не може да бъде позволено да укрепва сигурността си за сметка на сигурността на другите държави“.

Президентът обясни защо Русия толкова категорично се противопоставя на присъединяването на Украйна към НАТО: това може да предизвика съюзническа война с Москва за Крим. В края на краищата, намерението за връщане на полуострова, включително с военни средства, е директно изписано в украинската доктрина. "Представете си, че Украйна е член на НАТО, натъпкана с оръжие и започва операция в Крим. Трябва ли да се борим срещу блока на НАТО? Някой мислил ли е изобщо за това?" попита Путин. Той изрази мнение, че всъщност Вашингтон не се интересува от сигурността на Украйна. Според него американците просто използват тази страна за сдържане на Русия. Тук са възможни поне два сценария. Първият е да бъде въвлечена Русия в някакъв вид въоръжен конфликт с Украйна и в отговор да й бъдат наложени строги санкции. Второ: да привлече Украйна в НАТО, да насърчи Украйна да реши въпроса с Донбас и Крим с въоръжени средства и така да въвлече Москва във въоръжен конфликт. И тогава да наложи санкции.

Превод и редакция: Юлиян Марков