Веднъж на всеки пет години Европейският парламент може да избира един или двама кандидати за новия състав на Комисията - и рядко пропуска да го направи. Представителят на България Екатерина Захариева, предложена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за ресора "Стартъпи, изследвания и иновации“, може да бъде един от кандидатите, които няма да "оцелеят“ след вота на евродепутатите, коментират в редакцията на изданието Politico.

"Не се случва често Европейският парламент да властва над Европейската комисия, но сега това е точно един от тези моменти. През следващите няколко седмици евродепутатите ще проведат изслушвания за 26-те комисари, номинирани от председателя на Комисията. Не очаквайте всички да оцелеят“, съветва медията.

Припомня се, че от 2004 година насам ЕП е отхвърлял поне един кандидат във всяка нова Комисия. "Общо седем души са влезли в парламента като кандидат-комисари и са излезли като обикновени граждани“, пише Politico и привежда случай тъкмо с България. През 2009 година Румяна Желева трябваше да се оттегли, след като депутатите я отхвърлиха заради връзки с лобистка фирма и заради това, че "не е запозната“ с портфолиото си.

Настоящият кандидат на страната ни може да повтори съдбата й. "Остриетата са насочени към Екатерина Захариева, бивш външен министър на България. През 2018 година тя бе замесена в скандал, свързан с продажбата на българско гражданство. Euractiv съобщи тогава, че бивш имиграционен служител обвини Захариева, че като министър на правосъдието е участвала в имамата заедно с други високопоставени български политици. Захариева отхвърли обвиненията и нямаше съдебни действия, но политическите й опоненти с охота припомнят на всички нейната връзка със скандала“, пише изданието.