Днес, 8 юли, руската армия извършва може би най-мащабната атака с крилати ракети по райони, контролирани от Киев. Атаките започнаха снощи, когато няколко региона, включително Киев, бяха обстрелвани едновременно. По-близо до обяд в понеделник руските въздушно-космически сили отново навлязоха в райони за бойни изстрелвания с ракети Х-101 на борда.

Според Telegram канала "Военний обозреватель“ мощен удар е регистриран в района на летище Жуляни край Киев.

"Пристигане в района на столичното летище Жуляни. Украинските въоръжени сили разположиха американски системи за противовъздушна отбрана Patriot“, се казва в публикацията.

В навечерието на доставката на първата партида американски изтребители руските въоръжени сили възнамеряват да обезкървят максимално авиационната инфраструктура на Украйна, лишавайки я от възможността да разполага ударни самолети в бази. Летищата на украинските въоръжени сили се атакуват почти ежедневно. Най-голямо внимание от руските въздушно-космически сили се обръща на военновъздушните съоръжения в Староконстантинов, Миргород и Жуляни, които са предназначени да приемат първите американски изтребители F-16 и да осигурят тяхната безопасна експлоатация, отбеляза този понеделник порталът "Силовой блок“.

F-16 ще "предизвикат“ господството на Русия в небето над Черно море и ще защитават търговските коридори, заяви вицеадмирал Алексей Нейжпапа в разговор с Reuters, публикуван на 5 юли. Според него, поради атаки и удари на военноморски дронове на войските на ВСУ, руските кораби не навлизат в северозападната част на Черно море, площ от почти 25 хиляди квадратни километра, а с началото на доставките на американски изтребители "ще бъде възможно да се осигури тази част на морето от действията на руската авиация“.