Президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски връчи мандат за съставяне на правителство на новоизбрания лидер на управляващата СДСМ Димитър Ковачевски, предава македонската информационна агенция "Макфакс“.

"Съгласно чл.84, ал.1 от Конституцията на Република Северна Македония и предложението, внесено от СДСМ и подкрепено от политическите партии в управляващата коалиция, която има мнозинство, връчвам мандат на г-н Димитър Ковачевски за съставяне на ново правителство“, цитира агенцията думите на Пендаровски.

На свой ред Ковачевски каза, че още от днес започва сформирането на нов екип, който трябва да отговори на сериозните предизвикателства, които очакват страната през новата година.

"Новото правителство ще има ясна цел – да гарантира сигурност, по-добър живот и светло бъдеще за нашите граждани. Моят личен ангажимент е да върна доверието на гражданите в политиката и институциите“, увери Ковачевски.

Той подчерта, че е необходимо ефективно, честно и отговорно управление, каквото ще бъде това на екипа, който ще сформира като кандидат за министър-председател на Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова