Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев вероятно ще подаде оставката си от поста министър-председател в парламента в сряда. Очаква се новият министър-председател да бъде новият лидер на СДСМ Димитър Ковачевски. Радмила Шекеринска и Венко Филипче обявиха напускането си от правителството със Заев, а се очакват нови имена и за министерствата на образованието, труда и социалните въпроси, вътрешните работи, пише скопското електронно издание "МКД“.

От сряда Ковачевски ще има 10 дни да предложи състава на следващото правителство. Министърът на отбраната Радмила Шекеринска заяви преди два дни, че напуска поста и припомни, че отдавна не е съгласна с настоящата политика на СДСМ.

Зъболекарят Беким Сали от "Алтернатива“ е вероятният наследник на здравния министър Венко Филипче. Той обяви и оставката си от партийни функции. Неофициално се знае, че от правителството напуска вицепремиерът по борба с корупцията Люпчо Николовски, който вероятно вече няма да е главен секретар на СДСМ. Не се знае дали и кой би наследил Оливер Спасовски като министър на вътрешните работи. В СДСМ неофициално се говори, че напускането на Мила Царовска от поста министър на образованието е повече от сигурно.

Следващата седмица трябва да се проведе заседание на Централния съвет на СДСМ, на което да бъде избрано новото ръководство на СДСМ, след което ще се разбере кои ще са бъдещите заместник-председатели, както и кой ще бъде новият главен секретар на партията. За тази длъжност се споменава името на Миле Зечевич.

"Тези дни приключваме консултациите с коалиционните партньори. Това, което мога да кажа, е, че се завършват важни процеси, както в програмно, така и в кадрово отнпошение. Решението за оттегляне ще взема в началото на следващата седмица и ще обявя кога точно ще бъде официализирано пред парламента“, каза премиерът в оставка Зоран Заев.

След оставката на Заев ще подаде оставка цялото правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков