След като хърватското правителство даде своето одобрение, американският ядрен самолетоносач "Хари Труман" навлезе в хърватски води, пише македонското електронно издание "МКД".



Той ще остане на котва с фрегата на норвежките военноморски сили днес в Сплит, съобщиха от посолството на САЩ в Загреб.



"Това е вълнуваща възможност за екипажите на двата кораба да опознаят народа на Хърватия и да възприемат нейната история и природна красота“, каза контраадмирал Кърт Реншоу, командир на Осмата ударна група на самолетоносача.



"С нашия съюзник Хърватия, в рамките на НАТО, участваме в учението Neptune Strike 22 и с нетърпение очакваме времето, което ще прекараме с нашите домакини“, каза той.





"Това посещение в пристанището на Сплит ще бъде от решаващо значение за демонстриране на нашата решимост с партньорите и съюзниците на САЩ в Адриатическо море“, каза капитан Гавин Дъф, командир на самолетоносача "Хари С. Труман".



Този самолетоносач е на въоръжение от 1996 г. и е един от самолетоносачите от клас Нимиц, най-големите в света, с размер, колкото три футболни стадиона.



Дълъг е над 300 метра и широк над 40. Захранва се от два ядрени реактора, които осигуряват скорост от над 30 възела. Може да плава три милиона мили, почти 25 години, без презареждане.



Превод и редакция: Юлиян Марков