Сдружението на историците в Република Северна Македония изразява протест и загриженост по повод съобщенията, че България и Скопие подготвят съвместно честване на 150-годишнината от раждането на Гоце Делчев, предава МКД. "Ако такова политическо решение наистина бъде взето, това би било фатален удар върху македонската самобитност“, заявяват от организацията.

"Гоце Делчев е един от основните идеолози на македонската революционна борба от края на XIX и началото на XX век, който документирано се е борил за създаването на независима македонска държава и няма нито един документ, който някога застъпва се за обединението на Македония с България.

Тогава възниква въпросът каква е причината и как е обоснована необходимостта от съвместно честване на Гоце Делчев?

Съвместното честване означава ли, че македонската страна приема частично или изцяло българските тези, че Делчев е българин, борил се за автономията на Македония като етап към нейното обединение с България?

С политическо решение за съвместно отбелязване на паметта на Гоце Делчев македонската и българската страна ръководят ли се от ново споразумение, за което обществеността все още не е информирана?

С политическия акт на съвместно честване на великана на македонската борба за независимост и самостоялност, македонската страна признава ли българската теза, че македонците са изкуствено коминтерновско творение и отваря ли широко вратата за бъдещо приемане на други български тези, с които се оспорва македонската история, македонската идентичност и македонския език и самото съществуване на македонския народ“, гласи реакцията на Асоциацията на историците на Република Северна Македония, която обявява поредица от научни дебати, кръгли маси, лекции и специални събития, с които ще се отбележи 150-годишнината на рождението на Гоце Делчев, както и 70-годишнината от основаването си през 1952г.

Превод и редакция: Иван Христов